Diferența dintre geți și daci. Toți se întreabă, nimeni nu știe răspunsul - vă spunem noi!

Ultima actualizare:

Probabil, mulți consideră că dacii și geții au fost unul și același popor, însă, nu este adevărat. În ciuda faptului că, în cărțile de istorie care au apărut în ultimii 100 de ani s-a vorbit despre poporul geto-dac din spațiul carpato-danubiano-pontic, ultimele izvoare istorice arată, însă, că, geții și dacii au fost două triburi diferite.

Diferența dintre geți și daci / Foto: Arhiva Click!
Diferența dintre geți și daci / Foto: Arhiva Click!

Despre geți

Grecul Herodat a fost primul care i-a menționat pe războinicii geți în scrierile istorice, dacii nefiind deloc pomeniți. De asemenea, dramaturgul grec Sofocle a menționat poporul get în tragedia „Triptolem”, scrisă în secolul al V-lea, când se știa despre geți că trăiesc în Balcani și se trag din neamul tracilor, existând pe aceste meleaguri încă din anul 339 î.Hr. Aceștia erau mari războinici, considerați de către greci ca provenind din lumea barbară, împărțiți în mai multe triburi, care la rândul lor se aflau fie în alianță, fie în război unele cu altele, în funcție de cum bătea vântul schimbării și se întindeau pe teritoriul României de astăzi, dar și al Bulgariei, notează adevarul.ro. 

Potrivit datelor istorice, geții erau conduși de basilei, seniori ai războiului, și aveau o așa-zisă democrație militară, iar aceste triburi războinice au dominat spațiul balcanic timp de mai bine de trei secole, intrând în conflicte și cu marile puteri, stepice, orientale sau balcano-egeene precum macedonenii, persanii sau sciţii. Dar, aceste războaie le-a adus numeroase averi, drept dovadă stând descoperirile arheologice de la Agighiol, Poiana-Coţofeneşti sau Cucuteni-Băiceni.

Începând cu secolul al III-lea î.Hr. puterea geților a început să scadă, nu au dipărut, dar au apărut alte popoare mai puternice în zonă, precum romanii, iar influența lor în acest spațiu a scăzut în intensitate.

Despre daci

Primele mențiuni istorice despre daci au apărut în secolul I î.Hr, o dată cu scăderea în putere și influență a triburilor getice, în spațiul carpato-danubiano-pontic. La fel ca și poporul get, dacii erau și ei războinici de temut. Potrivit unor teorii, dacii ar fi apărut într-o epocă de mari convulsii şi prefaceri etnice, militare şi sociale în zona Dunării şi a Balcanilor, și s-ar fi născut în focul luptelor dintre celţi şi neamurile peste care aceştia au tăbărât începând cu secolul al III lea î.Hr.

Invazia brutală a acestor războinici prin excepţie, purtători ai unei puternice culturi a fierului, antrenând şi alte populaţii războinice din zonă, a rupt legăturile pe linia Balcanilor între lumea getică şi cea elenistică. Dacii s-au născut dintr-o mixtură culturală şi etnică la care au contribuit neamuri celtice şi tracice.

Diferența dintre geți și daci

Așadar, geții și dacii au coexistat mult timp pe aceste meleaguri, însă cei din urmă au reuşit într-un final să se impună în faţa elitelor getice, cele două popoare au trăit unele lângă altele, despărțite de munți și ape, fiecare însă cu propria sa organizare, dar și propriile tradiții și obiceiuri. Cu alte cuvinte, o unitate etnică între cele două triburi nu a existat, iar sintagma „geto-daci” este o fabulație a unor istorici.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!           

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net