Domnitorul cu destin tragic. Două soții i-au murit, iar a patra l-a îngropat. Ce s-a întâmplat cu a treia

Ultima actualizare:

I se spunea „cel Bătrân” și a fost primul domnitor al Moldovei, iar după moarte a primit titulatura de „cel Bun”. Este unul din personajele marcante ale istoriei românilor. Alexandru cel Bun a avut o viață tragică pe care nu o vom găsi însă în manualele de istorie. A iubit toată viața și și-a dorit o soție lângă el. A avut patru, dintre care două i-au murit, una l-a părăsit, iar a patra l-a îngropat, scrie Historia.

image

A domnit peste Moldova mai bine de 30 de ani sub titulatura Alexandru Vodă Cel Bătrân. A fost unul dintre cei mai buni diplomați din istoria noastră care a reușit vreme de decenii să țină Moldova departe de conflicte. Așa s-a ajuns ca după moartea sa să rămână în istorie ca Alexandru cel Bun.

Prima soție a murit la scurt timp după nuntă

Alexandru cel Bun s-a căsătorit prim oară înainte de a urca pe tron cu Margareta, fiica palatinului Ştefan din Losontz-Polonia, o doamnă de origine catolică.

Pentru e, Alexandru a construit biserica de la Baia, aproape de Fălticeni. Margareta a murit la scurt timp după căsătorie şi a fost înmormântată în biserica ridicată de soţul său.

A doua soție moare și ea imediat după căsătorie

Alexandru cel Bun se căsătorește a doua oară cu Ana. Era cunoscută și cu numele Neacșa și se spune că a fi fost chiar fiica lui Mircea cel Bătrân.

Alexandru cel Bun şi soţia sa, doamna Ana, frescă de la mănăstirea Suceviţa. Foto: Historia.ro
Alexandru cel Bun şi soţia sa, doamna Ana, frescă de la mănăstirea Suceviţa. Foto: Historia.ro

Domnitorul Moldovei nu are parte însă nici de ea, pentru că și Ana moare la fel ca prima sa soție la scurt timp după căsătorie.

Ana a murit în 1418 şi a fost înmormîntată la mănăstirea Bistriţa.

A treia soție, a treia lovitura pentru Alexandru cel Bun

Domnitorului Moldovei nu îi plăcea deloc văduvia, așa că ia decizia să se căsătorească a treia oară.

A treia soţie a fost Ringala, cu care Alexandru s-a căsătorit în anul 1419, aceasta fiind văduva fiului cneazului Mazoviei.

„Alexandru cel Bun, căruia nu îi plăcea văduvia, se însură a treia oară luând de soţie din nou o catolică, însă de neam mare de tot. Anume pe Ringala, vara regelui Vladislav al Poloniei. Ringala era de altfel vara de a treia şi cu Alexandru”, notează istoricul C. Gane în cartea ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.

Căsnicia cu Ringala a durat aproape 10 ani, dar un anumit aspect nu a făcut să fie una liniștită. Chiar a fost motivul pentru care Ringala l-a părăsit pe domnitorul Moldovei. Acesta a refuzat cu îndârjire să treacă la catolicism.

Cronicele polone arată lămurit că „Ringala s-a despărţit de soţul ei Alexandru din pricină că acesta nu voia în ruptul capului să devie catolic”. 

Aşadar, a plecat ea de bunăvoie; n-a fost alungată”, notează istoricul C Gane.

Îngropat de a patra soție

În acelaşi an în care s-a despărţit de doamna Ringala, Alexandru cel Bun mai face o încercare. Se recăsătoreşte cu Marina, care făcea parte dintr-o familie boierească din Moldova şi era ortodoxă.

image

„Marina e întâia doamnă româncă de la care ne-a rămas chipul «autentic». Această din urmă Doamnă a lui Alexandru a fost mama lui Petru Aron”, mai spune istoricul C. Gane. Cneaja, Ştefan, Bogdan şi Petru Aron au fost copiii pe care Marina i-a dăruit lui Alexandru cel Bun.

Căsnicia lor a durat mai bine de 10 ani, până la finalul domnitorului care a închis ochii la 1 ianuarie 1432. El a fost înmormântat lângă a doua soție, Ana.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
strada trandafirilor jpg
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net