Dora d'Istria, una dintre cele mai remarcabile figuri feminine ale secolului al XIX-lea

Prinţesa Elena Ghica, fiica banului Mihalache Ghica şi nepoata domnitorului Grigore Ghica, cunoscută și ca Dora d'Istria, a fost una dintre cele mai remarcabile figuri feminine ale secolului al XIX-lea, prima femeie din istorie care a escaladat vârful Moench din Alpii Elveţieni, unde a înfipt tricolorul românesc.

Cine a fost scriitoarea Dora d'Istria / foto: Historia.ro
Cine a fost scriitoarea Dora d'Istria / foto: Historia.ro

Prinţesa Elena Ghica s-a născut în Bucureşti pe 3 februarie 1828,  într-o familie nobilă, fiind nepoata domnitorului Grigore al IV-lea Ghica. Mama ei a fost Catinca Ghica, prima femeie româncă care a publicat o carte tradusă din limba franceză. Dora d'Istria a fost pseudonimul pe care l-a ales prinţesa, pentru a dobândi gloria, graţie talentului şi nu viţei nobile.

Încă de la o vârstă fragedă, a uimit cu inteligența ei. La 5 ani, învaţa deja limbile greaca, latina, franceza, italiana, engleza şi germana, la ani a scris prima nuvelă, iar la 14 ani traducea „Iliada” lui Homer din originar în limba germană. Frumuseţea şi talentul prinţesei au făcut furori în Rusia, vrăjindu-l chiar pe ofiţerul rus Alexandr Kolţov Masalski, cu care s-a căsătorit în 1849, la Iaşi, şi a părăsit ţara pentru a se stabili la Sankt Petersburg.

A fost izgonită din Rusia

Prinţesa româncă, care picta extraordinar, a câştigat în Rusia un premiu la concursul de peisaje organizat de muzeul Ermitaj. Ideile liberale ale eruditei prinţese nu i-au făcut însă viaţa bună în Rusia. „Dora D`Istria urmă pe bărbatul său în Rusia unde a stat vreo 5-6  ani până când în timpul războiului din Crimea, opţiunile sale foarte liberale făcură pe miniştrii să-i spună neted că altă ţară, nu imperiul lui Nicolae I s-ar potrivit mai bine cu obiceiurile şi pornirile spiritului ei”, scrie Ionescu Gion în. „Portrete istorice”, în capitolul alocate prinţesei Ghica, relatează Adevărul.ro.

A fost pedepsită de oficialităţile ruse pentru că şi-a arătat simpatia pentru Franţa şi Anglia şi nu s-a sfiit să-şi expună convingerile în timpul Războiului Crimeii. În 1856, a ajuns să fie bătută la palatul gubernial din capitala rusă. Izgonită din Rusia, s-a separat de soţ. Nu a divorţat oficial şi a rămas principesa Kolţov-Masalski.

După plecarea din Rusia s-a lansat ca scriitor în lumea artistică sub pseudonimul Dora D`Istria, pe care l-ar fi ales pentru că ar fi vrut să-şi sublinieze apartanenţa balcanică, familia sa având origini albaneze. S-a mai spus că „Dora” ar veni de la cuvântul „dor” şi poate acesta a fost modul în care prinţesa, care a trăit departe de ţară, a vrut să-şi exprime sentimentele constante de dor faţă de patria sa şi de neamul românesc pe care l-a promovat pe meleaguri străine.

Pe lângă activitățile sale artistice, a dus o viață aventuroasă, era activă, curajoasă și atrasă de lucruri noi și de cunoaștere. A mers în Elveția și a escaladat Muntele Moench (4105 m). A ridicat steagul României pe vârf, devenind prima alpinistă româncă și una dintre primele femei alpiniste din lume. A vizitat Italia și a escaladat Muntele Vezuviu. Fire activă, a fost, de asemenea, o pasionată de tir și de echitație.

Scrisul a fost cel care a pus-o pe prințesa româncă pe harta lumii. A abordat o gamă largă de subiecte și a scris cărți despre folclor, situația femeilor din Orient, istorie și artă. A contribuit cu articole și studii despre literatură, geografie, istorie și artă la publicații străine de renume. În ceea ce o privește pe Dora, se spune că a fost, de asemenea, o jurnalistă excelentă. A fost o luptătoare pentru drepturile femeilor.

Ce s-a întâmplat cu averea sa

În calitate de feministă, a insistat asupra faptului că femeile erau egale cu bărbații. În anumite domenii, ea a susținut superioritatea femeilor. Tot pentru drepturile femeilor a militat şi în „Les femmes en Orient”, carte apărută în 1859. A publicat, de-alungul carierei sale de scriitoare, în şase limbi: franceza, italiana, greaca, rusa, germana şi engleza. Scrise departe de ţară, lucrările sale nu au fost traduse în română.

Deși nu și-a petrecut întreaga viață în România și nu a creat pe pământ românesc, se spune că prințesa nu s-a considerat niciodată ca neaparținând patriei sale. Ea și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Florența, în Italia.

Cea mai erudită prințesă pe care a dat-o România a murit la 17 noiembrie 1888 la Florența, într-o vilă numită Villa D`Istria. „Prin testamentul olograf ce s-a găsit după moarte, Dora D`Istria, după mici legături lăsate fraţilor şi servitorilor săi, instituie moştenitoare a averii sale din România pe Primăria Bucureşti, însărcinează pe Primăria Florenţa a vinde Villa D`Istria în folosul institutului de surdo-muţi”, explică Ionescu Gion în „Portrete Istorice”.

Şi-a lăsat averea Primăriei din Bucureşti cu menţiunea de a fi folosită pentru administrarea spitalului Pantelimon, unitate care a fost ctitoria familiei Ghica. La dorinţa sa a fost incinerată, iar cenuşa sa a fost depusã la Cimitirul „Trespiana” din Florenţa. A lăsat în urmă o moştenire spirituală importantă care, din păcate, semenilor din ţara sa le-a fost mai puţin cunoscută.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Portle de Fier Foto Hidroelectrica (2) jpg
image
image
image
image
image
image
PASAPORT SUA foto shutterstock jpg
constantin necula foto inquam
the emperor napoleon in his study at the tui jpg
Lacul Amara, zămislit dintr un vechi curs al Ialomiţei jpeg
image png
gradinile fermecate ale dragonilor colaj facebook jpg
parasutism MapN jpg
dan bittman
image
actualitate.net
image
actualitate.net