Două producții românești, în topul celor mai bune 50 de filme ale secolului

Ultima actualizare:

Șase critici de film au realizat pentru publicația americană The Hollywood Reporter un clasament al celor mai bune 50 filme ale secolului XXI. Se află și două dintre producțiile cinematografice românești în acest top. Click! îți spune ce locuri ocupă filmele realizate de regizorii noștri.

Criticii de film de la Hollywoodreporter au clasat pe locul 9 pelicula realizată de Cristian Mungiu „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, care a primit premiul Palme d’Or și un premiu FIPRESCI la cea de-a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din anul 2007. Filmul este considerat o „capodoperă a controlului desăvârșit și o focalizare lucidă” asupra evenimentelor redate, expunând drama trăită de o studentă în contextul Decretului anti-avort din perioada dictatorului Ceaușescu.

Cel de-al doilea film românesc care a fost introdus de critici în acest clasament elitist a fost tragicomedia „Moartea domnului Lăzărescu” regizată de Cristi Puiu în 2005, care a obținut premiul „Un Certain Regard” la Festivalul de la Cannes în 2006, împreună cu numeroase alte distincții. Producția are la bază un caz real și prezintă povestea unui pensionar care are neșansa de a se îmbolnăvi în seara în care a avut loc un mare accident rutier și care încetează din viață fiind plimbat între mai multe spitale fără a putea primi îngrijiri medicale la timp. Această producție ocupă locul 29 în clasamentul realizat pentru publicația amintită.

Care sunt producțiile care ocupă primele trei locuri

  1. Pe locul întâi se află pelicula „Yi Yi”, a regizorului Edward Yang, lansată în anul 2000. Aceasta a obținut premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Cannes din anul 2000. Coproducția redă povestea unei familii din Taipeiul contemporan, explorând diferitele etape ale vieții într-un mod emoționant și agitat.
  2. Cel de-al doilea loc este ocupat de filmul „Inside Llewyn Davis” lansat în anul 2013. Această coproducție a primit trofeul Gotham Awards pentru „Cel mai bun film”și a fost nominalizată în aceeași poziție de către Societatea Internațională Cinefilă. Drama, a cărei acțiune este plasată în lumea muzicii, a fost regizată de Ethan Coen și Joel Coen.
  3. Pe al treilea loc se plasează documentarul „The Gleaners and I” lansat în anul 2000 și regizat de Agnès Varda, prima femeie-regizor care a primit un Oscar de onoare. Documentarul a fost introdus de BBC pe lista celor mai bune 100 de filme și redă povestea unor culegători si culegătoare care adună, de nevoie sau din întâmplare, tot felul de lucruri în lumea urbană.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mircea Fechet, ministrul Mediului și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, participă la evenimentul de lansare a Sistemului Garanţie-Returnare RetuRO la un supermarket din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
image
image
image
image
image
image
locuri jpg
Emitere tichet de reciclare jpg
where is the snowman in the picture jpg
trandafiri, freepik jpg
stefan cel mare GettyImages 878490466 jpeg
carte veche jpg
branza jpg
sebastian si roberta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net