S-au anunțat nominalizările la Premiile Gopo 2023. Cele mai bune filme românești, în cursa pentru marele trofeu!

Ultima actualizare:

Cele mai bune filme românești intră în cursa pentru trofeul Gopo 2023. Click.ro îți prezintă peliculele nominalizate, dar și propunerile făcute de către specialiști la restul categoriilor ce vor fi premiate în cadrul galei de pe 25 aprilie.

Cele mai bune filme românești intră în cursa pentru trofeul Gopo 2023. / Foto: Gopo
Cele mai bune filme românești intră în cursa pentru trofeul Gopo 2023. / Foto: Gopo

Cel mai bun film de lungmetraj

În cadrul galei de decernare a acestor premii, eveniment ce o să aibă loc pe 25 aprilie, vor fi nominalizate la categoria „Cel mai bun film” șase pelicule: Crai Nou (r. Alina Grigore), Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark), Metronom (r. Alexandru Belc), Miracol (r. Bogdan George Apetri), Oameni de treabă (r. Paul Negoescu) și Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu).

Cea mai bună regie

Alina Grigore (Crai Nou), Monica Stan și George Chiper-Lillemark (Imaculat), Alexandru Belc (Metronom), Bogdan George Apetri (Miracol) și Paul Negoescu (Oameni de treabă) sunt cineștii nominalizați la categoria Cea mai bună regie.

Cea mai bună actriță

Andreea Grămoșteanu (#dogpoopgirl), Mălina Manovici (Balaur), Ana Dumitrașcu (Imaculat), Mara Bugarin (Metronom) și Ioana Bugarin (Miracol), în timp ce pentru Cel mai bun actor într-un rol principal concurează Mircea Postelnicu (Crai Nou), Șerban Lazarovici (Metronom), Emanuel Pârvu (Miracol), Iulian Postelnicu (Oameni de treabă), Bogdan Dumitrache (Om câine) sunt propunerile pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal.

Cel mai bun documentar

La categoria Cel mai bun film documentar vor concura următoarele pelicule: Apropierea (r. Botond Püsök), Pentru mine tu ești Ceaușescu (r. Sebastian Mihăilescu) și Spioni de ocazie (r. Oana Bujgoi Giurgiu).

Cel mai bun film de lungmetraj

Anul acesta, trei dintre filmele care sunt nominalizate la categoria Cel mai bun film de lungmetraj se bat și pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de debut. Este vorba despre Crai Nou (r. Alina Grigore), Imaculat (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark) și Pentru mine tu ești Ceaușescu(r. Sebastian Mihăilescu). Pe lângă aceste nominalizări, la Cel mai bun film de lungmetraj se regăsesc și #dogpoopgirl (r. Andrei Huțuleac) și Balaur (r. Octav Chelaru).

Pelicule de scurtmetraj

La premiile Gopo din acest an vor exista și două trofee, unul care se va acorda Celui mai bun film de scurtmetraj (5 titluri nominalizate) și altul pe care o să-l primească Cel mai bun scurtmetraj de animație (3 titluri nominalizate).

Cel mai bun film european

Titlurile filmelor care au fost distribuite în cinematografele de la noi din țară, anul trecut, și au fost nominalizate de către criticii de film la categoria Cel mai bun film European sunt: Le passagers de la nuit/ Pasagerii nopții (r. Mikhael Hers), L'événement / Evenimentul (r. Audrey Diwan), Alcarras (r. Carla Simon), Vortex (r. Gaspar Noé), Il buco / Grota (r. Michelangelo Frammartino) sunt

Cele mai nominalizate pelicule

Cele mai nominalizate filme la Premiile Gopo 2023 sunt Metronom (11 nominalizări), Imaculat (10 nominalizări), Oameni de treabă (10 nominalizări), Miracol (9 nominalizări), Crai Nou (8 nominalizări) și Pentru mine tu ești Ceaușescu (5 nominalizări), Spioni de ocazie  (5 nominalizări).

Cum se face votarea

Nominalizările la categoriile Premiilor Gopo 2023 au fost stabilite de un juriu de preselecţie, acesta fiind alcătuit din 11 profesioniști din domeniul cinematografic.  După anunţul nominalizărilor, peste 700 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor fi invitaţi să voteze pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor Gopo 2023, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PWC România, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat un parteneriat încă din 2011.

Povestea din spatele premiilor Gopo

Premiile Gopo sunt premii cinematografice românești oferite de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent. Numele festivalului este un omagiu la aniversarea celor 50 ani de la câștigarea premiului Palme d’Or pentru „Cel mai bun scurt metraj de animație” de către cineastul român Ion Popescu-Gopo. Prima ediție a avut loc la 26 martie 2007 la București.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
banner adela popescu png
adela popescu colaj instagram jpg
netflix 1 jpg
banner dorian popa png
Dragoste pe muchie de cutit 11 jpeg
ancuta pop colaj instagram jpg
Deea Maxer a povestit că ea a luat decizia de a se separa de bărbatul cu care a trăit timp de 18 ani
image
actualitate.net
image
actualitate.net