Săptămână perfectă pentru cinefili: filme şi actori de Oscar, la TVR

„Regula tăcerii”, produs, regizat şi cu Robert Redford în rolul principal şi „Promisiunea”, primul film regizat de Russell Crowe - la TVR 1. „În lumina lunii”, cu Mahershala Ali, câştigătorul a două premii Oscar, la TVR 2, dar şi „Între chin şi amin”, premiera tv despre Fenomenul Piteşti, la TVR Cultural. Sunt filmele pe care Televiziunea Română le propune telespectatorilor în perioada 6-12 martie.

image

Robert Redford învaţă „Regula tăcerii”, la TVR 1 

image

Patru actori premiaţi cu Oscar – Robert Redford, Susan Sarandon, Chris Cooper, Julie Christie şi alţi cinci cu nominalizări la Oscar – Anna Kendrick, Richard Jenkins, Nick Nolte, Terrence Howard şi Stanley Tucci – se regăsesc în distribuţia filmului „Regula tăcerii” (THE COMPANY YOU KEEP – SUA, Canada, 2012). Avem parte de un regal actoricesc luni, 6 martie, de la ora 21.00, când urmărim la TVR 1 thriller-ul produs şi regizat de Robert Redford, în care actorul deţine şi rolul principal. Scenariul a fost scris de Lem Dobbs, pe baza romanului cu același nume din 2003, al lui Neil Gordon.

La 30 de ani după un jaf armat soldat cu victime, Sharon Solarz (Susan Sarandon), fostă membră a grupării activiste radicale Weather Underground, este arestată de FBI, declanşând o adevărată furtună mediatică. Investigând cazul, tânărul reporter Ben Shepard (interpretat de Shia LaBoeuf) află cu suprindere că Jim Grant (Robert Redford), avocat de renume specializat în apărarea drepturilor civile, a refuzat s-o reprezinte pe Solarz. După ce pune informaţiile cap la cap, ziaristul publică un articol incendiar, dezvăluind că avocatul a participat şi el la jaful armat din anii '80 şi că trăieşte de câteva decenii sub o identitate falsă. Demascat şi vânat de FBI, Jim Grant încearcă să dea de urma fostei lui partenere, Mimi (Julie Christie), care a orchestrat jaful, şi să-şi dovedească nevinovăţia.

Pe tronsonul filmelor româneşti semnate de tineri regizori, TVR Cultural a programat tot o premieră: joi, 9 martie, de la 22.00, vedem filmul românesc „Între chin şi amin” (România, 2019), în regia lui Toma Enache, cu Vali Popescu, Constantin Cotimanis, Ama Pârvu, Kira Hagi, în rolurile principale. „Poveştile uluitoare de viaţă şi de rezistenţă ale unor oameni fantastici, poveşti care au luat naştere în perioada reeducării, m-au determinat să fac acest film”, mărturisea într-un interviu regizorul Toma Enache.

Este primul film artistic despre Experimentul Piteşti, în care aflăm drama lui Tase Caraman - un tânăr compozitor care se întoarce de la studii din Viena. El este arestat la scurt timp după logodna cu iubita lui, Lia, şi aruncat în iadul închisorii din Piteşti, unde este în plină desfăşurare un amplu experiment de reeducare prin tortură. Oribilul experiment comunist, copiat după modelul sovietic, este condus de temutul Ciumău (Constantin Cotimanis), comandantul închisorii. Compozitorul supravieţuieşte torturilor de neimaginat datorită credinţei lui neclintite, iar după eliberare, compune „Odă lui Dumnezeu”.

De ambele părţi ale camerei de filmat: actorul şi regizorul Russell Crowe, în „Promisiunea”, la TVR 1

The Water Diviner – filmul „Promisiunea”, pe care telespectatorii îl pot vedea la TVR 1 sâmbătă, 11 martie, „este o poveste frumoasă care implică spectatorul pe mai multe paliere diferite”, scrie „Daily Journal”. „Crowe joacă perfect un tată care merge în căutarea celor trei fii, despre care se crede că au fost uciși în acțiune la Gallipoli, în Primul Război Mondial”, adaugă „The Sun UK”. „Crowe se străduiește să atingă o coardă sensibilă universal valabilă şi ne vorbeşte despre inutilitatea războiului. Simplist? Poate... Dar, în realizarea unui film despre durerea pe care o simte un părinte după ce a pierdut un copil în luptă, Crowe transcende granițele și politica”, notează „Rolling Stone”. „Ca debut, este un efort remarcabil, Crowe dând dovadă de mult rafinament în construirea şi gestionarea narațiunii. („CineVue”)

Ideea filmului a fost inspirată de un singur rând dintr-o scrisoare scrisă de locotenent-colonelul Cyril Hughes, un lucrător al unităţii Imperial War Graves. Nota de subsol spunea simplu: „Un tip bătrân a reușit să ajungă aici din Australia, căutând mormântul fiului său”. După un an de cercetări, nu s-a reuşit identificarea nici a bărbatului, nici a fiului său, ceea ce a asigurat libertatea de a fi imaginată o poveste care să devină scenariul acestui film.

Russell Crowe, Olga Kurylenko, Yilmaz Erdogan şi Jay Courtney ne aduc pe micul ecran povestea fermierului australian Joshua Connor, în coproducţia Australia-SUA 2014 – „Promisiunea” (THE WATER DIVINER), primul film regizat de actorul Russel Crowe. Îl urmărim la TVR 1 în premieră sâmbătă, 11 martie, ora 21.00.

Drama istorică este plasată în 1919, la câţiva ani după bătălia de la Gallipoli din Primul Război Mondial. Fermierul australian Joshua Connor călătoreşte în Turcia, căutându-şi cei trei fii care nu s-au mai întors acasă de pe front. Bărbatul nu îndrăzneşte să spere că-i va mai găsi în viaţă; marea lui dorinţă este să-i poată măcar înmormânta alături de mama lor. Ajuns la Istanbul, Connor cunoaşte oameni care au suferit la fel de mult de pe urma războiului: văduva Ayshe şi băieţelul ei, dar şi maiorul Hasan, un ofiţer turc care a luptat împotriva fiilor lui Connor şi care-l poate ajuta pe tatăl disperat să-şi găsească în sfârşit liniştea.

Filmul de artă la TVR 2: „În lumina lunii”, cu Mahershala Ali, actorul american câştigător a două premii Oscar

image

3 premii Oscar în 2017 – pentru cel mai bun film al anului, cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali) şi cel mai bun scenariu adaptat; alte 5 nominalizări la premiile Oscar; Premiul Screen Actors Guild – pentru cel mai bun actor în rol secundar (Mahershala Ali); alte 4 nominalizări la premiile BAFTA şi 5 premii Independent Spirit sunt câteva dintre premiile care recomandă filmul pe care TVR 2 ni-l propune sub genericul Filmul de artă. Duminică, 12 martie, de la ora 22.00, urmărim premiera „În lumina lunii” (MOONLIGHT – SUA, 2016), regia: Barry Jenkins, cu: Trevante Rhodes, Mahershala Ali, Naomie Harris, Janelle Monae, Ashton Sanders.

image

Actorul american și rapper-ul Mahershala Ali se poate lăuda cu o bogată carieră artistică, pentru rolurile sale memorabile a obţinut două premii Oscar și un premiu Globul de Aur, iar revista Time l-a numit unul dintre cei mai influenți 100 de oameni din lume în 2019. În drama „În lumina lunii”, plasată în anii '80, într-o Americă tot mai copleşită de traficul de droguri, tânărul de culoare Chiron creşte într-o familie disfuncţională din Miami, cu o mamă dependentă de heroină. Drumul lui Chiron către maturitate este prezentat în trei capitole, în care-l cunoaştem ca băieţel, apoi ca adolescent şi, în final, ca adult – o personalitate modelată de relaţiile cu comunitatea în care trăieşte şi mai ales de legătura strânsă cu protectorul său, traficantul de droguri Juan, interpretat de Mahershala Ali. „În lumina lunii ne reaminteşte că, dincolo de situaţia socială, naţionalitate, rasă sau orientare sexuală, noi toţi căutăm alinare, adăpost, dragoste şi libertatea de a fi noi înşine.” (The Cinematic Reel).