E timpul să pui la punct camera copilului. Sfaturi prețioase de la designerul Cristina Joia

Ultima actualizare:

    Biroul e bine să aibă mai multe spații de depozitare și să fie așezat în dreptul ferestreiFoto: Shutterstock
Biroul e bine să aibă mai multe spații de depozitare și să fie așezat în dreptul ferestreiFoto: Shutterstock

Pentru că școala se apropie cu pași repezi, e momentul să mai aruncăm o privire în camera copilului, să vedem ce e de schimbat, de amenajat. Cu vârsta, are alte nevoi, dar și moda își spune cuvântul. Cristina Joia ne spune cum trebuie să arate încăperea în care cel mic se joacă, doarme și își face temele.

Acesta este primul an la școală al copilului tău? Dacă până acum, în cameră, erau suficiente un pătuț, un dulap pentru haine și un spațiu de joacă plin de coșuri și cutii de jucării, de acum încolo în peisaj trebuie să intre și biroul, scaunul, soluții pentru depozitarea rechizitelor. „Amenajarea camerei școlarului trebuie concepută astfel încât să mai păstreze câteva elemente din perioada grădiniței, pentru ca micuțul să nu treacă printr-o maturizare bruscă și nepotrivită. Biroul este cel mai important element care trebuie să se regăsească în camerele școlarilor. Achiziționați unul de calitate, care să reziste în timp”, recomandă designerul emisiunii „Visuri la cheie” (PRO TV), Cristina Joia.

Obiecte indispensabile

În afară de birou, camera trebuie să mai conțină o mini-bibliotecă, în care să-ți țină cărțile preferate, dar și manualele de la școală. Patul poate fi unul simplu, în stil clasic, sau tematic, care îl reprezintă. „Unele paturi au birouri și spațiu de depozitare încorporate, care sunt excelente într-o cameră mică. Pentru copiii mai mari, paturile în stil mansardă sunt minunate. Acestea au pat supraetajat și loc pentru zona de studiu dedesubt, ceea ce le face foarte practice pentru spații mici. Cutiile de depozitare, frumos colorate, vor adăuga o notă decorativă”, explică designerul. Al treilea obiect indispensabil este dressingul, suficient de mare încât să cuprindă, de acum, și hăinuțele de școală.


    Cristina Joia este designerul emisiunii „Visuri la cheie” de la PRO TV
Cristina Joia este designerul emisiunii „Visuri la cheie” de la PRO TV

Unde pui biroul

Pentru un școlar care își face temele, lumina este cea mai importantă atunci când vorbim despre amenajare. Un loc întunecat nici nu-l motivează, nici nu e sănătos pentru ochi și, în plus, îl obosește, îl adoarme. „Așază patul în colțul cel mai întunecat, cât mai departe de spațiul de lucru, pentru ca somul să fie odihnitor, iar biroul cât mai aproape de fereastră, pentru a beneficia de lumină naturală. De preferat, scaunul trebuie să fie ergonomic. Sunt și alte lucuri importante, spre exemplu, copilul trebuie să aibă totul la-ndemână când își face temele, pentru a nu se ridica după diverse lucruri și să fie distras. Alege un birou cu cât mai multe spații de depozitare. Jucăriile vor sta mai departe și biblioteca mai aproape de birou”, mai spune Cristina Joia. De asemenea, creează un spațiu de lucru deasupra biroului, cu o hartă, o tablă cu markere, o tablă ca la școală sau un panou cu agrafe. Toate acestea îl vor ajuta să fie organizat.

 Separați cele 4 zone


    Patul trebuie așezat într-un loc mai ferit, departe de fereastrăFoto: Shutterstock
Patul trebuie așezat într-un loc mai ferit, departe de fereastrăFoto: Shutterstock

Camera unui copil este mai mult decât un dormitor. Este locul în care copilul se joacă, învață, se relaxează. Sunt 4 zone care ar trebui clar separate: spațiul de odihnă (patul), spațiul de depozitare (dulapul, rafturile), zona de entertainment și zona de studiu (biroul, biblioteca). Cristina recomandă să alocăm fiecărei zone spații dedicate. „Da, biroul e cel mai important, dar e bine să-i creezi copilului și o zonă de relaxare, dincolo de pat, unde să așezi o pernă mare, gonflabilă, sau mai multe perne mici. Aici lasă-i la dispoziție jucării, cărți de colorat, jocuri.

Cum împarți camera între frați

Dacă sunt doi copii abia intrați la școală, alege un pat etajat, care să ofere atât intimitate, cât și spațiu fiecăruia în parte. Patul etajat nu trebuie refuzat nici dacă aveți un singur copil, deoarece locul superior poate fi folosit pentru diverse activități sau pentru depozitarea anumitor lucuri, astfel încât să maximizați spațiul.


    Optați pentru paturi supraetajateFoto: Shutterstock
Optați pentru paturi supraetajateFoto: Shutterstock

Cele mai mari greșeli de amenajare

  • Culorile ne influențează foarte mult starea fizică și psihică. Potrivit studiilor, copiii care au crescut în camere cu nuanțe pastelate s-au dezvoltat mai bine psihic decât cei care au avut camere în culori neutre sau închise. Atenție, culorile nu trebuie să fie foarte vii pentru că devin obositoare și dau o stare de iritabilitate!
  • Mobilierul cu foarte multe fragmentări în proporții diferite (gol-plin), în culori stridente sau închise, poate încărca vizual spațiul.
  • Un pat supradimensionat de două persoane poate ocupa tot spațiul camerei, iar copiii au nevoie ca centrul camerei să rămână liber.
  • Paturile fără tăblie sunt extrem de incomode, iar peretele din spate se va murdări foarte repede.
  • Draperiile din materiale groase sunt de evitat, căci pot încurca zona de studiu a elevului dacă vin deasupra sau lângă birou. Mai indicate sunt storurile romane și draperiile ușoare.
  • Nu mixați mai mult de două stiluri într-un dormitor! Poate produce un haos stilistic.
  • Iluminarea se face cu lămpi electrice în tavan, din care lumina e difuzată concentric, în toate colțurile camerei. Evitați lumina rece, mai recomandă designerul de la „Visuri la cheie”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net