Egoismul în cuplu distruge sentimentul de parteneriat, de egalitate între parteneri
Egoismul în cuplu scade sau chiar distruge sentimentul de parteneriat, de comuniune, de egalitate între parteneri. Îl face pe partenerul persoanei egoiste să se simtă neapreciat, fără importanţă, ignorat, chiar neiubit. Uneori, poate duce la limita răbdării partenerului atunci când realizează că niciodată ceea ce simte sau doreşte el nu are importanţă pentru celălalt, că rămâne întotdeauna pe locul doi.
Egoismul este definit ca fiind o atitudine de exagerată preocupare pentru interesele personale și de nesocotire a intereselor altora. Dacă partenerul tău nu depune suficient efort pentru a menține relația de dragoste şi se gândeşte mai mult la nevoile lui, înseamnă că ai de-a face cu un bărbat egoist. Nevoile lui primează, pune accent pe propriile dorinţe, astfel încât dispare ideea de egalitate, de parteneriat.
O relație fericită presupune doi oameni care iau, dar și oferă, în mod egal. Este vorba despre timp, dragoste, resurse și spațiu. Dacă cel de lângă tine îți ia toate acestea, dar nu ți le oferă la rândul lui, este clar că nu te merită. De cele mai multe ori, îți arată cât de fericit este alături de tine doar pentru a te încuraja să continui cu acest comportament, dar nu depune niciun efort pentru a te răsplăti. În aceată situaţie, este mai bine să te îndepărtezi de partenerul tău dacă nu îți demonstrează că și el ține la tine, pentru că va ajunge să te șantajeze emoțional doar ca să te țină lângă el.
Două persoane angajate într-o relaţie trebuie să renunţe la iluzia că sunt centrul universului şi să înveţe să se vadă reciproc drept parteneri egali.