Elena Lasconi răspunde acuzațiilor potrivit cărora își dorește să impună „propaganda LGBT”: „Sunt creștin-ortodoxă”. Ce spune despre trimiterea obligatorie a bărbaților români în războiul din Ucraina
Elena Lasconi, politician și fost jurnalist, a respins ferm marți seară, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN, o serie de acuzații apărute în timpul campaniei electorale, printre care și cele legate de susținerea unei presupuse „propagande LGBT” sau trimiterea bărbaților români pe front în Ucraina.
Lasconi a subliniat că aceste atacuri sunt nefondate și manipulative, dezvăluind că, deși a fost ținta unor critici dure, nu a renunțat niciodată la principiile sale creștin-ortodoxe.
„Eu nu m-am lepădat de cuvântul lui Dumnezeu”
În discuția moderată de Mihai Gâdea, Elena Lasconi a evidențiat faptul că valorile sale sunt profund ancorate în credința creștin-ortodoxă, o convingere pentru care a fost adesea criticată chiar și de propriii colegi.
Aceasta a amintit că, încă din 1999, poartă o cruce ca simbol al credinței sale și a mărturisit că și-a asumat riscuri politice atunci când a declarat deschis că a votat la referendumul pentru familie, care susținea definiția tradițională a căsătoriei.
„Eu am avut de suferit pentru că mi-am arătat credința. (...) Nu am încercat niciodată să mă lepăd de cuvântul lui Dumnezeu. Căsătoria, pentru mine, este între o femeie și un bărbat. Am oficiat peste 600 de căsătorii ca primar și am respectat mereu această definiție,” a declarat Lasconi.
Despre manipularea legată de „propaganda LGBT”
Lasconi a calificat acuzațiile privind presupusa promovare a comunității LGBTQ sau introducerea unor concepte precum „părinte 1 și părinte 2” drept „manipulări de tip rusesc”. Politicianul a precizat că USR nu are în program astfel de inițiative și că niciodată nu a promovat o astfel de agendă.
„Manipulările au venit de genul: dacă vine Elena Lasconi președinte, copiii vor fi învățați în școli că trebuie să fie gay și că va fi o propagandă care le va suci mințile copiilor.4
Cum aș putea să susțin așa ceva? Doamne ferește! Noi avem probleme grave, Rusia ne suflă în ceafă, și eu să mă ocup de ce face lumea în dormitor? Nici vorbă! Nu este treaba politicienilor să se implice în viețile personale ale oamenilor,” a declarat Lasconi.
Ea a adăugat că valorile creștine pe care le promovează includ iubirea de aproape, toleranța și respingerea urii sau a dezbinării, reafirmând că prioritatea sa este să se concentreze pe problemele reale ale țării, nu pe propagarea unor teorii false.
Despre stagiu militar obligatoriu și trimiterea tinerilor pe front
Un alt subiect manipulator abordat în campanie, potrivit Elenei Lasconi, a fost acuzația că ar susține introducerea stagiului militar obligatoriu sau că ar avea intenția de a trimite tinerii români să lupte pe frontul din Ucraina.
Aceasta a explicat că astfel de afirmații sunt complet false și că poziția sa este clară: România are nevoie de o armată profesionistă.
„O altă minciună este că eu vreau să trimit tinerii în Ucraina. Ferească Dumnezeu! Câți soldați ai NATO luptă pe frontul din Ucraina? Niciunul. România nu va fi carne de tun decât dacă iese din NATO. Eu am fost în teatrele de operații, am văzut cu ochii mei ce înseamnă războiul. Nu vreau să ajungem în acea situație,” a precizat Lasconi.
Politicianul a reiterat că sprijină echiparea și finanțarea corespunzătoare a armatei române, astfel încât soldații să fie bine pregătiți și respectați.
Manipulările, o strategie de deturnare a atenției
În concluzie, Elena Lasconi a condamnat aceste atacuri drept încercări de a deturna atenția publicului de la problemele reale ale țării. Ea a subliniat că temele de campanie ar trebui să se axeze pe soluții concrete pentru situația economică, socială și geopolitică a României, nu pe strategii de manipulare.
„Avem probleme majore cu Rusia și cu stabilitatea regională. Este inadmisibil să fim distrași cu astfel de manipulări și atacuri nefondate. Eu nu încerc să conving pe nimeni de nimic, ci vreau să lucrez pentru o Românie mai bună,” a concluzionat Lasconi.