Ești gata pentru sezonul rece? Cum să nu te ia prin surprindere prima zăpadă
Atunci când se instalează iarna și temperaturile scad considerabil, ești mai predispus la a te îmbolnăvi. În această perioadă a anului, sistemul imunitar slăbește și întâmpină dificultăți în lupta cu infecțiile și virusurile, iar din această cauză, viroza și gripa își fac apariția. De aceea, trebuie să te pregătești din timp pentru sezonul rece și să iei toate măsurile de precauție pentru a rămâne sănătos pe tot parcursul iernii. Iată cum poți să eviți afecțiunile specifice sezonului rece și să te protejezi de temperaturile scăzute, fără să fii vulnerabil.
Îmbracă-te cât mai gros
Pregătește-te din timp pentru apariția frigului și asigură-te că ai în garderobă toate piesele necesare pentru orice tip de vreme. Păstrează tot ce mai poate fi folosit de anul trecut, dar investește și în haine și încălțăminte de calitate, pentru că, în condiții extreme, genul acesta de detaliu va face diferența. O pereche de ghete, o jachetă impermeabilă și călduroasă Salomon, mănuși, pulovere din lână sau cașmir sunt doar câteva dintre obiectele care te vor proteja de frigul greu de suportat al iernii.
Studiile au demonstrat că frigul este unul dintre factorii care slăbesc imunitatea, așa că, și dacă te știi rezistent la temperaturi extreme, ai în vedere sa te protejezi. Așadar, indiferent ce activitate faci, fie că ieși să faci cumpărăturile, să plimbi câinele sau pleci la serviciu, tot ce contează e să nu simți lipsa căldurii.
Consumă cât mai multe fructe și legume
Fructele și legumele îți întăresc sistemul imunitar. Acestea ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor din sezonul rece, deci e recomandat să le consumi zilnic. Bogate în vitamine și minerale esențiale pentru sănătate ta, fructele și legumele sunt aliații organismului tău în lupta cu virusurile. De exemplu, vitamina C are un rol foarte important atunci când temperaturile scad, fiind ajutorul de nădejde în lupta cu eventualele infecții. Pentru a te asigura că îți oferi zilnic o cantitate suficientă de vitamina C, poți consuma cu încredere citrice, precum lămâie, cătină, coacăze, kiwi, broccoli, ardei iute sau măceșe. De asemenea, zincul, vitamina D și ghimbirul ar trebui să facă parte din alimentația ta.
Hidratează-te constant și eficient
Chiar dacă iarna nu consumi la fel de multe lichide precum vara, corpul tău are în continuare nevoie de ele. Bea cât mai multă apă, fiindcă e benefică pentru organism și te menține sănătos. De asemenea, fiind sezonul rece, este indicat să mănânci supă cât poți de des, deoarece ajută la hidratarea corpului. Fiind temperaturi scăzute, ceaiul este băutura ideală pe timp de iarnă. Acesta îți detoxifică organismul și ajută la prevenirea deshidratării, fiind un aliat al sistemului imunitar. Este recomandat ceaiul verde sau cel din plante.
Odihnește-te suficient
Dacă dormi suficient și ești odihnit, acest aspect stimulează sistemul imunitar și-l face mult mai puternic, iar riscul de a te îmbolnăvi în sezonul rece scade considerabil. De asemenea, un somn odihnitor îți protejează organismul și îți menține sănătatea la parametri normali, atât pe cea fizică, cât și pe cea psihică. Conform specialiștilor, este recomandat să dormi opt ore în fiecare noapte. Printre alte beneficii ale odihnei se numără menținerea masei corporale, adică scade riscul de obezitate, previne riscul apariției bolilor cardiovasculare și îmbunătățește memoria.
Rămăi activ
Chiar dacă e frig, important este să rămâi activ pe timp de iarnă și să încerci, pe cât posibil, să faci zilnic mișcare, preferabil în aer liber. Nu trebuie să depui un efort extraordinar, acordă-i activității fizice între 15 și 20 de minute zilnic, pentru a stimularea imunității. Printre activitățile pe care le poți face iarna se numără mersul pe jos, drumețiile sau joggingul. Chiar și să deszăpezești aleea din fața blocului e o formă de mișcare. Tot ce contează este să nu lași frigul să te demoralizeze și să fii consecvent.
În concluzie, ca să te ferești de problemele de sănătate ce pot apărea în sezonul rece, trebuie să ai o dietă echilibrată, bazată îndeosebi pe fructe, legume și supe, să te îmbraci cât mai gros, să bei cât mai multe lichide, în special apă, și să ai parte de un somn odihnitor. Astfel, sistemul tău imunitar va face față tuturor virusurilor ce apar iarna, iar tu vei rămâne sănătos.