Ghid pentru casa perfectă: Cum alegi tencuiala și cum o aplici corect

image

În construcția sau renovarea unei locuințe, tencuiala reprezintă un pas esențial, atât din punct de vedere termic și fonic, cât și estetic, aceasta îmbunătățind semnificativ aspectul construcției, prin ascunderea imperfecțiunilor și denivelărilor suprafeței suport. În plus, tencuiala protejează zidăria și, realizată corect, asigură rezistența lucrării și durabilitatea vopselei aplicată ulterior.

Pentru o lucrare reușită, este important să știi ce tencuială să alegi, dar și ce pași trebuie să urmezi, înainte de a începe aplicarea acesteia.

Cum alegi tencuiala potrivită

Alegerea tencuielii depinde, în primul rând, de funcțiunea încăperii și nivelul umidității. Alegerea și aplicarea corectă a tencuielii influențează direct calitatea lucrării – dacă tencuiala nu este potrivită sau pașii nu sunt respectați, pot apărea, în timp, probleme precum igrasia sau crăparea tencuielii, care vor distruge, inevitabil, finisajul final, fie acesta vopsea, tapet etc. 

Aplicarea manuală a tencuielii este la îndemâna oricui. Mortarul de tencuială Klasiko, de la Adeplast, este potrivit pentru aplicare exclusiv manuală la interior și exterior, pe suporturi minerale. Se prelucrează foarte ușor, fiind potrivit atât pentru meșteri pricepuți, cât și pentru cei proaspăt inițiați – cu alte cuvinte, mortarul Klasiko te ajută să faci treaba singur, creând suprafețe netede, cu ușurință. După uscare completă, aproximativ 7 zile/1 cm grosime strat, în funcție de temperatura și umiditatea aerului, suprafața poate fi finisată suplimentar, după caz, cu gleturi, tinciuri, vopsele sau tencuieli decorative AdePlast.

Tencuiala nu e doar pentru construcții, ci și pentru renovări, iar pentru cea de-a doua situație, este necesar un mortar potrivit, cu aderență ridicată. Mortarul MTI 25 este ideal pentru tencuire și reparații, inclusiv în spații cu umiditate ridicată precum băi și bucătării. Poate fi aplicat atât manual, cât și cu mașina de tencuit, fiind potrivit inclusiv pentru lucrări complexe. Rezultatul? Suprafețe super finisate. Pont: În cazul aplicării pe tavane se utilizează Adeplast Betonkontakt pentru punte de aderență.

Umiditatea este inevitabilă în multe locuri, iar igrasia poate afecta structura casei și poate provoca probleme de sănătate, în timp. Prevenirea igrasiei cu ajutorul unui mortar potrivit este crucială în spații precum băi, coridoare, pivnițe, camere de locuit cu un nivel ridicat de umiditate sau case vechi. Mortarul antiigrasie MAI este ideal pentru combaterea umidității, eliminând eflorescențele de igrasie și urcarea osmotică a apei prin tencuială și asigurând o mai bună aerisire a peretelui. Instalația electrică care se montează ulterior trebuie fixată cu mortar antiigrasie, de asemenea, și nicidecum cu ipsos. În caz contrat, igrasia își va face apariția în zona în care s-a folosit ipsos.

Sfaturi pentru o tencuială durabilă

Durabilitatea tencuielii nu depinde exclusiv de calitatea produsului, ci și de calitatea lucrării. Astfel, există câteva aspecte generale de care trebuie să ții cont atunci când te apuci de tencuit, pentru a obține un rezultat final excelent. Desigur, este întotdeauna indicat să citești fișa tehnică a produsului pe care îl folosești, pentru a afla detaliile tehnice specifice care previn apariția situațiilor neplăcute, precum crăparea tencuielii sau alunecarea acesteia de pe suprafața suport.

În primul rând, suportul trebuie să fie rezistent, curat, uscat, fără fisuri sau crăpături, lipsit de grăsimi, pulberi, reziduuri sfărâmicioase, săruri sau alte materiale ce pot forma un strat separator. Apoi, porțiunile fragile și reziduurile de mortar trebuie îndepărtate.

În al doilea rând, este necesară amorsarea, umezirea sau aplicarea unui produs pentru punte de aderență în funcție de absorbția suportului. Rosturile dintre blocurile de zidărie se închid prealabil cu mortar.

Orice tencuială trebuie realizată la temperaturi de peste 5°C. Este esențial să asiguri condiții bune pentru efectuarea lucrării - trebuie avute în vedere măsurile de protecție a suprafețelor împotriva deshidratării rapide, intemperiilor sau înghețului și trebuie evitată expunerea la raze solare directe a suprafețelor în decursul aplicării. Încăperea trebuie să fie prevăzută cu uși și geamuri sau să fie protejată cu folie, pentru eliminarea curentului de aer care usucă forțat produsul, fapt ce duce la crăparea tencuielii.

Nu în ultimul rând, un pont bun este să respecți informațiile din fișa tehnică a produsului.

Ghid de tencuire

Vizualizează video-ul cu ghid aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZhH5oERLa6E

AdePlast, cel mai important producător român de materiale de construcții

Cu o vechime de peste 25 de ani de activitate pe piața materialelor de construcții, AdePlast este cel mai important producător român cu patru platforme industriale situate în Oradea, Ploiești, Roman și Ișalnița, care se bucură de multiple recunoașteri în întreaga Europă.

Business-ul AdePlast s-a situat pe creștere pe tot parcursul anului 2018, iar din punct de vedere al capacităților de producție, compania a înregistrat un upgrade major prin inaugurarea noii platforme industriale de la Ișalnița.

AdePlast a înregistrat o creștere de 13%, față de anul precedent, cu o cifră de afaceri de 474.000.000. Rezultatul reprezintă un moment cheie în evoluția companiei, având în vedere depășirea pragului de 100 de milioane de euro.

Regele Charles FOTO Getty Images jpg
 Foto   Facebook Ile du Levant  (4) jpg
cub botez tort liam png
meghan markle jpg
reghe corina caciuc jpeg
cub botez reghecampf caciuc png
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
Spaga shutterstock 2069820137 jpg
Kristalina Georgieva IMF jpg
grefier
image
image
image
image
Spaga shutterstock 2069820137 jpg
meghan markle jpg
Regele Charles FOTO Getty Images jpg
rafila jpg
Foto   FacebookTelegondola si Partia Olimpica Borsa (10) jpg
calendar ortodox 2021 26 septembrie sf neagoie basarab png