Granny, cea mai bătrână balenă ucigaşă din lume, a murit
Cea mai bătrână balenă ucigaşă din lume, poreclită de cercetători “Granny” (n.red Bunicuţa), nu a mai apărut în locurile sale obişnuite de hrănit pe timpul iernii şi cel mai probabil a murit, au anunţat oamenii de ştiinţă.
Numele oficial al acestei balene ucigaşe celebre, a cărei vârstă a depăşit 100 de ani, era J2.
Ea a fost personajul central al unui documentar produs recent de BBC, ce a descris un studiu realizat de biologii marini asupra familiei din care făcea parte J2, cu obiectivul declarat de a descifra unul dintre misterele evoluţiei speciilor de pe Terra, scrie news.ro.
Studiul femelelor de balene ucigaşe - orca -, care trăiesc mult timp după trecerea anilor în care sunt fertile, au condus la dezvăluirea unor informaţii importante despre menopauză.
Misterul menopauzei
Doar trei specii de mamifere prezintă menopauză - balenele orca, balenele pilot cu înotătoare scurte şi oamenii. Nici chiar ”verişorii” apropiaţi ai omului, cimpanzeii, nu au menopauză. Fertilitatea lor scade odată cu vârsta şi, în sălbăticie, arareori trăiesc dincolo de vârsta la care pot avea pui.
Prin monitorizarea lui Granny şi a altor ”bunicuţe” ca ea, oamenii de ştiinţă au aflat informaţii preţioase despre rolul vital jucat de aceste balene în cadrul grupului familial din care fac parte. Ele conduc grupul în căutarea hranei, au grijă de puii altor femele şi chiar îi hrănesc pe unii dintre masculi, scrie BBC.
Aceste femele-lider, trecute de vârsta reproducerii, îşi ajută familiile să supravieţuiască şi avantajul pe care ele pot să îl ofere reprezintă unul dintre elementele care determină o specie să evolueze în direcţia stopării reproductive pentru unii dintre membrii grupului.
Studiul dedicat acestor balene continuă, însă Granny, o legendă a populaţiei de balene ucigaşe de pe întreaga planetă, nu va mai face parte din această cercetare.
Profesorul Darren Croft de la Universitatea Exeter din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu dedicat biolologiei evoluţioniste, a declarat: ”Era inevitabil ca această zi să vină în cele din urmă, este o veste foarte tristă şi reprezintă încă o lovitură pe care o primeşte populaţia de orci”.
Acelaşi profesor a spus că Granny, în ultimii ani de viaţă, ”şi-a ajutat familia să supravieţuiască, împărtăşind rudelor sale cunoştinţele pe care le avea în legătură cu locurile şi momentele în care puteau să găsească hrană”.