Iată ce calorifere îţi poţi cumpăra!
Se apropie iarna şi ai de gând să-ţi înlocuieşti caloriferele vechi? Pe piaţă există nenumărate oferte. Acum, întrebarea se pune ce ar fi cel mai bine să alegi între fontă, oţel şi aluminiu. Specialiştii de la casadex.ro îţi dau răspunsul.
Caloriferele din fontă
Cunoscute tututor de zeci de ani, caloriferele sau radiatoarele din fontă sunt considerate a fi extrem de eficiente pentru căldura pe care o emană. Dar iată că şi ele au plusuri şi minusuri. Important este că au cea mai mare durată de viaţă dintre toate tipurile de radiatoare, peste 30 de ani; rezistă la lovituri, şocuri mecanice şi coroziune; creează senzaţia unui confort termic sporit, datorită masei radiante mari; sunt eficiente mai ales în cazul încălzirii centralizate, dar pot fi utilizate şi în cazul unei centrale termice, cu condiţia ca aceasta să poată funcţiona la temperatură redusă. Dezavantajele ar fi că au un aspect inestetic, sunt foarte greoaie şi butucănoase; sunt foarte greu de manevrat; volumul de apă este foarte mare, consumând mai mult agent termic; se încălzesc greu tocmai din cauza volumului mare; sunt greu de curăţat şi necesită vopsire periodică; modelele noi sunt foarte scumpe.
Caloriferele din oţel
Cel mai bine vândut tip de radiatoare din ultimii ani este cel din oţel. Preţul este accesibil şi este compatibil cu centralele termice. Avantajele sunt că rezistă foarte bine la temperaturi de până la 100 grade Celsius; sunt uşor de manevrat şi de montat; au cel mai bun raport putere termică/preţ; distribuie rapid căldura în interiorul casei, datorită inerţiei termice scăzute; preţul este mic. Cei de la casadex.ro îţi prezintă şi motivele pentru care produsul nu este întotdeauna de luat acasă: durata cea mai mică de viaţă (doar 5-10 ani. Deseori, preţul mic certifică o calitate foarte proastă. Explicaţia este că la fabricarea lor se foloseşte mai puţin material, fapt ce duce la o putere mai mică de încălzire; necesită tratarea apei din instalaţii.
Radiatoarele din aluminiu
Sunt considerate de majoritatea specialiştilor în domeniul instalaţiilor termice ca fiind cele mai potrivite. În plus, au cea mai lungă perioadă de garanţie acordată de producatori. Ar trebui să-l cumperi pentru că are o durată de viaţă între 10 şi 20 de ani; se încălzesc repede, consumând mult mai puţin agent termic; îşi păstrează aspectul iniţial foarte mult timp, pentru că sunt vopsite în câmp electrostatic; sunt uşoare şi lesne de manevrat; au cel mai bun randament termic în instalaţiile cu centrale murale, datorită puterii termice mari pe metru liniar; preţul este mic; există o diversitate mare de modele şi culori. Chiar şi aşa, caloriferele din aluminiu au şi dezavantaje: sunt expuse coroziunii electrochimice, mai ales în cazul în care instalaţia este făcută din mai multe materiale; au o rezistenţă scăzută la şocurile mecanice, se deformează uşor; nu pot menţine o temperatură ridicată o perioadă îndelungată, pentru că se răcesc repede; sunt mai zgomotoase; trebuie aerisite foarte des.
RADET a început probele în Bucureşti
Mai sunt trei luni până la iarnă, astfel că cei de la RADET au început luni să încarce cu apă instalaţiile de alimentare cu energie termică pentru pregătirea reţelei de termoficare. Astfel că bucureştenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare trebuie să finalizeze lucrările la instalaţiile interioare, pentru a evita inundaţiile în apartamente. Data privind furnizarea căldurii va fi anunţată ulterior, în funcţie de prognoza meteo.