Iată cea mai îndepărtată floare de pe Pământ! Unde se găsește Tagimoucia

Ultima actualizare:

Tagimoucia, cunoscută și ca Medinilla waterhousei, este una dintre cele mai rare flori și este considerată cea mai îndepărtată floare de pe Pământ. Este o specie de liană care crește doar pe una dintre cele 330 de insule din Fiji, în Taveuni.

Tagimoucia crește doar pe Insula Taveuni (foto: NatureFiji)
Tagimoucia crește doar pe Insula Taveuni (foto: NatureFiji)

Citește și: Cum arată tuberoza de Hoghilag, prima floare din România pentru care se va cere recunoașterea internațională 

Tagimoucia se găsește doar pe o creastă montană, la 600 de m înălțime, unde înflorește trei luni pe an, din octombrie până în decembrie. Florile ei în formă de lacrimi au culorile roșu și alb și cresc în ciorchini de 30 cm lungime.

Este o comoară națională

O legendă locală spune că ele sunt lacrimile unei tinere al cărei tată i-a interzis să se căsătorească cu băiatul visurilor ei și că, în timp ce plângea, lacrimile ei amare s-au transformat în cele mai frumoase flori. Datorită unicității sale, Tagimoucia a ajuns o comoară națională în Fiji, precum și un simbol al norocului.

„Cu mult timp în urmă, triburile Somosomo și Qamea erau în război. Într-un caz de dragoste interzisă, fiica șefului Somosomo s-a îndrăgostit de un războinic Qamea, în timp ce tatăl ei promisese mâna fiicei sale altui bărbat. Șeful Somosomo a aflat de acel războinic și a ordonat uciderea lui. Fata s-a urcat pe vârful insulei și s-a trăntit la pământ, săpând și lovind solul, și plângând fără oprire. Acestă săpătură formată de la loviturile ei este modul în care s-a format lacul Tagimoucia, iar lacrimile ei au devenit primele flori Tagimoucia. În timp ce războinicul Qamea a fost ucis, cele două culori principale ale florii au ajuns să reprezinte doi îndrăgostiți care au fost separați de moarte în cultura fijiană”, a declarat Filomena Mitchell. o localnică în vârstă de 80 de ani, conform publicației BBC.

Iată și: Vestitorii primăverii – povestea ghioceilor 

Florile ei în formă de lacrimi au culorile roșu și alb (foto: Facebook)
Florile ei în formă de lacrimi au culorile roșu și alb (foto: Facebook)

Nu mulți au văzut floarea în realitate

Se crede că planta are nevoie de o compoziție foarte specifică a solului vulcanic pentru a trăi, deoarece toate încercările de a o muta în alte insule din Fiji au eșuat. Tocmai de aceea, chiar dacă Tagimoucia apare proeminent în cultura populară fijiană, este posibil ca mulți fijieni să fi văzut floarea doar în imagini.

„Este mai mică și mai delicată de cât te-ai aștepta! Am văzut Tagimoucia de două ori. Ambele au fost în 1965, când eram asistentă medicală la o stație de asistență medicală de pe coasta de est. Pe atunci, era mai ușor să urci din acea parte pe coastă”, a mai adăugat Filomena.

Vezi și: Tot ce trebuie să ştiţi despre sulfină, planta care tratează de la afecțiuni hepatice până la varice 

Tradițiile tribale locale dictează că, înainte de a porni în căutarea acestei flori, oricine – fijienii și vizitatorii deopotrivă – trebuie să ceară permisiunea bătrânilor satului.

În zilele de absolvire în Suva, floarea este solicitată în mod obișnuit de liceeni și studenți, care o plasează în ghirlandele lor de absolvire. În 2021, starul pop fijian KKU a scris o întreagă melodie despre ea, iar videoclipul îl arată călătorind în Taveuni în căutarea florii înainte de a dansa pe plajă.

Regnul Medinilla este numit după Jose de Medinilla y Pineda, care a fost guvernator al Mauritiusului (pe atunci cunoscut sub numele de Insulele Mariane) în 1820.

Specia, Waterhousei, a fost numită după Walter Lawry Waterhouse (1887 –1969), un om de știință agricol australian care cândva în perioada 1906-1910 a fost director la Liceul metodist de băieți de la Daviulevu din Fiji.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net