Iată cum se fac murături ca la mama acasă!
În supermarketuri se găsesc tot felul de dulceţuri, compoturi şi murături gata făcute, dar parcă nimic nu se compară cu cele făcute în casă, după reţetele bunicii. Se pot condimenta după propriul gust, eşti sigură de ce pui în ele şi le poţi face în tot felul de combinaţii de legume şi fructe. La piaţă găseşti, slavă Domnului, toate minunăţiile.
În afară de congelare şi, în unele cazuri, de uscare, o altă metodă de păstrare a fructelor şi legumelor în sezonul rece este prin conservare la borcan. Poate îţi mai aduci aminte cămara bunicilor, în care tronau, ca la expoziţie, borcane de toate formele şi culorile, care dădeau toamnei un aer aparte. Iar iarna, la gura sobei, compoturile şi dulceţurile îţi încântau simţurile. De ce să nu reînvii tradiţia şi să pui şi tu, la sfârşit de săptămână, câteva borcane la păstrare?!
Reţetele nu sunt complicate deloc
Compoturile
Se pot conserva la borcan aproape toate fructele. Se aleg cele frumoase, tari, nevătămate, se spală şi se curăţă de sâmburi. Apoi se pregăteşte o cantitate potrivită de apă cu zahăr după gust, care se dă în clocot. Se opăresc fructele, fără a le lăsa să se înmoaie, le treci printr-un jet de apă rece şi le pui în borcane. Apa cu zahăr se mai fierbe circa 5 minute, după care se toarnă peste fructele din borcane, pe care trebuie să le acoperi în totalitate. Ca să nu se spargă borcanele din cauza temperaturii, pune sub ele o cârpă. Poţi condimenta compoturile cu zeamă şi felii de lămâie, cu mentă sau cu batoane de vanilie.
Murăturile
Şi în cazul legumelor, regulile sunt, până la un punct, aceleaşi. Ele trebuie spălate, curăţate şi, în unele cazuri, mărunţite, iar borcanele sterilizate. Există două metode de conservare: cu saramură caldă sau rece. În ambele cazuri, legumele din borcan se acoperă cu saramura formată din apă, sare şi oţet. Atât sarea, cât şi oţetul, asigură conservarea. La murături, nu sunt recomandate capacele metalice, aflăm din cartea „Redescoperiţi secretele bunicii” de la Reader’s Digest. Spre exemplu, pentru a prepara castraveţi muraţi, se spală şi se pun castraveţii într-un borcan, se acoperă cu amestecul de apă, sare şi oţet, se adaugă hrean, boabe de muştar, foi de dafin, câteva fire de mărar sau fenicul, apoi se presează cu o farfurioară, astfel încât castraveţii să fie complet acoperiţi. Se lasă să fermenteze 2-3 săptămâni, perioadă în care se ia zilnic spuma. Apoi se ţin în loc răcoros.
Dulceţurile
Ai nevoie de fructe, zahăr şi arome (scorţişoară, cuişoare, vanilie, lămâie). Spre exemplu, pentru o dulceaţă de afine, ai nevoie de 1 kg de afine şi 400 g de zahăr. Fructele spălate se acoperă cu zahărul, se lasă câteva ore la macerat, apoi se pun la fiert pentru circa 20 de minute. Se amestecă cu o lingură de lemn să nu se prindă. Apoi se pune fierbinte, în borcane sterilizate şi încălzite, se închide bine cu capacul şi se pune 10 minute borcanul cu gura în jos, să se facă vid. După aceea, se acoperă borcanele cu pături şi se lasă până dimineaţa.
Cum se sterilizează corect borcanele
Pentru a nu mucegăi sau fermenta compoziţia din borcane, acestea din urmă trebuie sterilizate. Faci acest lucru turnând peste ele apă clocotită, apoi le pui pe un prosop curat de bucătărie. După ce le-ai umplut şi ai fixat bine capacele, borcanele se mai sterilizează pentru 25-30 de minute în cuptor sau într-un aparat de sterilizat.
Unde se păstrează
Borcanele cu bunătăţi conservate se ţin într-un loc răcoros, bine aerisit, dacă se poate în partea de nord-est sau nord-vest a casei, ne mai spun specialiştii de la Reader’s Digest. Ele trebuie verificate din două în două săptămâni, iar în situaţia în care conţinutul şi-a schimbat culoarea, se scurge sau s-a format spumă, atunci borcanul trebuie golit.