Icoană din vremea lui Mihai Viteazul, scoasă la licitație zilele acestea! Prețul de pornire: 10.000 €

Peste 200 de icoane vechi de secole vor fi scoase la licitație în această lună! Iubitorii de istorie și artă religioasă pot explora, până pe 13 Decembrie, inclusiv, selecția specializată de icoane vechi și de autor, aflate în expoziție la Palatul Cesianu-Racoviță, în București.

Icoana datează din vremea lui Mihai Viteazul
Icoana datează din vremea lui Mihai Viteazul

Licitația, de referință pentru segmentul artei religioase, are loc chiar săptămâna viitoare, în seara de 13 Decembrie. Cele 205 icoane, cu proveniență din colecții private, sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviță. Expoziția este deschisă de luni până duminică, în intervalul orar 10:00 - 20:00, iar intrarea este gratuită. În plus, vizitatorii primesc consultanță gratuită din partea reprezentanților Casei Artmark, care organizează licitația.

Licitația de Crăciun, dedicată exclusiv artei sacre, s-a consacrat în fiecare an, în preajma sărbătorilor, drept un marketplace distinct de cadouri, pentru cei doritori să ofere în dar adevărate simboluri ale tradiției creștine, ce definesc, neîndoielnic și în afara lăcașelor de cult, perpetua căutare și întruchipare a divinului, reprezentând, așa cum o exprimă uneori și inscripțiile de danie, reale „mângâieri sufletești” pentru cei ce le primesc.

Icoane vechi de secole vor fi scoase la licitație

Această icoană îi redă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena
Această icoană îi redă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena

Una dintre cele mai vechi piese din licitație provine din epoca lui Constantin Brâncoveanu, ce a domnit în Țara Românească între anii 1688 și 1714.

Această icoană de colecție, realizată din foiță de aur pe lemn, îi redă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, sprijinind între ei Crucea, simbolul credinței creștine. Luată în ansamblu, pictura icoanei se remarcă prin fast și bogăție, trăsătură caracteristică stilului brâncovenesc.

Cei interesați să achiziționeze această piesă iconică trbuie să știe că licitarea începe de la suma de doar 300 de euro!

Una dintre cele mai valoroase bunuri culturale din licitație este o grandioasă icoană împărătească pe lemn, din epoca lui Mihai Viteazul, mai precis din ultimul sfert al secolului al XVI-lea.

Compoziția îl redă pe Iisus Hristos, flancat de imaginile miniaturale, ale Maicii Sale și Înaintemergătorului Ioan, precum și de figurile celor 12 Apostoli, rezultând astfel ceea ce în compunerea iconostasului este cunoscut ca „Marea Deisis”.

Piesa a făcut parte, din 1950 până în 2022, din patrimoniu Muzeului Municipiului București, iar în luna ianuarie a acestui an, a fost retrocedată moștenitorilor reputatului proprietar, Ion Manolescu-Strunga, fost ministru liberal al comerțului (1934-1935). Prețul de pornire al acestei icoane este de 10.000 de euro.

Iubitorii de artă pot cumpăra o icoană semnată de Gheorghe Tattarescu

Icoana datează din anul 1860
Icoana datează din anul 1860

Selecția este încununată și de prezența unor icoane realizate de celebra școală de la Căldărușani, culminând cu cea semnată de pionierul neoclasicismului în pictura românească, Gheorghe Tattarescu. Acesta și-a dedicat o mare parte din creație picturii religioase de icoane, biserici și mănăstiri.

Icoana, semnată de artist la data de 17 ianuarie 1860, este circumscrisă perioadei când, în Țările Române, mulți pictori erau mai cu seamă zugravi de biserici, iar scopul lor principal era acela de a respecta canoanele pentru a transmite mai departe imaginile zugrăvite în pereții lăcașelor de cult.

Compoziția lui Tattarescu o redă pe Sfânta Muceniță Irina, alături de Sfântul Mucenic George, iar pe verso-ul icoanei se regăsesc, spre interesul pasionaților de istorie, inscripții de danie ce reconstituie istoria piesei din momentul în care a fost realizată și a părăsit atelierul pictorului, până în prezent.

Două icoane cretano-venețiene vor fi scoase la licitație

Își găsesc locul special în licitație și două icoane cretano-venețiene, autentice piese de colecție, de secol XVI.

În această perioadă de tranziție pentru iconografie, pictura religioasă catolică se desprinde de cea de icoane bizantine, cu diferențe de stil, simbolism și funcție, ca rezultat al tradițiilor artistice distincte între Răsăritul și Apusul creștinismului.

Astfel, cu prețul de pornire de 6.000 de euro, este scoasă la licitație icoana pe lemn „Maica Domnului cu Pruncul (Eleusa)”, de început de secol XVI. Alături de ea, dar de dimensiuni mai generoase, este icoana împărătească pe lemn, „Nașterea Domnului”, de început de secol XVI, a cărei licitare începe de la 5.000 de euro.

Licitația va avea loc în seara de 13 decembrie, iar cei care doresc să admire operele de artă până atunci, o pot face între orele 10:00 și 20:00, de luni până duminică, la Palatul Cesianu-Racoviță.

image
image
image
image
image
image
trandafiri albi foto magnolia jpg
casa thesun1 jpg
casa colaj tiktok jpg
Dieta Atlantica jpg
vapor istock jpg
castelul predjama pixabay jpg
Rimetea FOTO Shutterstock jpg
Lavanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net