Împăratul care a ajuns pe tronul Imperiului Roman și a adus grandoare acestuia. A încheiat "pacea eternă" cu un dușman nemilos

Iustinian I a ajuns pe tronul Imperiului Roman de Răsărit în anul 527. Acesta a încheiat "pacea eternă" cu dușmanul de la răsărit, Imperiul Sasanid, acceptând să plătească în schimb o importantă cantitate de aur, în fiecare an. 

Împăratul Iustinian I Foto: Wikipedia
Împăratul Iustinian I Foto: Wikipedia

Iustinian I a devenit împarat în 527

La data de 14 noiembrie 565 a încetat din viaţă împăratul bizantin Iustinian I. Acesta se născuse în 482, în satul Tauresium, situat lânga Justiniana Prima din prefectura română Iliria. Familia lui de ţarani era vorbitoare a limbii latine, iar Iustinian era nepotul viitorului împarat Iustin I, care a făcut după anul 470 carieră militară în armata împaratului Leon I al Imperiului Român de Răsărit (457-474).

Iustinian a devenit împarat în 527. Visul lui Iustinian a fost să reconstruiască Imperiul Roman (creştinat însa) prin unirea celor două imperii, de apus şi de răsărit. A reuşit în parte prin generalul său Belisarie care a cucerit Peninsula Italică şi nordul Africii. Încercarile grele din punct de vedere militar şi financiar de cucerire a Italiei, începute de Belisarie şi încheiate de Narses (un alt general) nu au avut un efect îndelungat. În 568, venirea longobarzilor acolo a distrus opera lui Iustinian.

Care a fost cea mai mare realizare a împăratului

Evenimentul intern cel mai important a fost răscoala Nika din Constantinopol. Opozanţii lui Iustinian au proclamat un alt împarat, pe Hepatius, nepotul fostului împarat Anastasiu I. În timp ce Iustinian vedea situaţia ca şi pierdută, soţia sa, împaratesa Teodora, o fostă artistă de circ, s-a opus retragerii din Capitală. Prin negocieri purtate de Narses cu revoltaţii și prin atacul surprinzator al lui Belisarie cu trupele loiale împaratului în hipodrom, unde s-au adunat revoltaţii, rascoala a fost potolită.

Una dintre cele mai mari realizari ale lui Iustinian este codificarea dreptului roman începută în 529. Iustinian a încercat să revitalizeze societatea romana, aflată în ultimul stadiu al descompunerii, printr-o uriaşă operă de sistematizare a dreptului clasic şi postclasic, astfel încât să poata fi aplicat la realitaţile secolului al VI-lea din Imperiul Roman.

 Împăratul Iustinian se îmbolnăvise de ciumă

Sursele antice susțin că însuși împăratul Iustinian s-a îmbolnăvit de ciumă, dar a supraviețuit. La apogeul epidemiei, 10.000 de oameni mureau, în fiecare zi, din cauza molimei, iar măsurile luate pentru îngroparea cadavrelor nu mai făceau față. Cele mai multe cadavre ajungeau în gropi comune sau erau lăsate să putrezească pe stradă. În unele cazuri, cadavrele erau urcate pe vase și aruncate în mare, sfârșind înapoi pe țărm, aduse de valuri.

Chiar dacă cei mai mulți istorici au considerat că molima care a devastat Imperiul Bizantin în timpul domniei lui Iustinian a fost o formă de ciumă, chestiunea a relativ controversată până recent. În 2013, o echipă de cercetători a reușit să extragă ADN din dinții a două schelete descoperite în Bavaria. Dave Wagner, profesor asociat la Northern Arizona University din Flagstaff, și echipa sa au descoperit fragmente de ADN de Yersinia pestis, bacteria care provoacă ciuma, în aceste rămășițe umane cu o vechime de aproape 1.500 de ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net