Ingredientul secret pe care Leonardo da Vinci îl folosea în tablourile sale. Gospodinele îl pun în aproape orice mâncare

În istoria artei, Leonardo da Vinci este recunoscut drept un geniu al epocii sale, exceland în diverse domenii. Lucrările sale sunt studiate și în prezent, iar cercetătorii continuă să descopere detalii inedite. Recent s-a dezvăluit că Leonardo folosea un ingredient secret în creațiile sale artistice. 

Tehnica este pun cunoscută în ziua de azi / foto: arhiva
Tehnica este pun cunoscută în ziua de azi / foto: arhiva

Secretul bine păstrat al unor pictori celebri artiști de talie mondială precum Leonardo da Vinci, Rembrandt Harmenszoon van Rijn sau Sandro Botticelli au integrat în tehnicile lor artistice un ingredient neașteptat, familiar în bucătăriile casnice: gălbenușul de ou. Acest element proteic a avut un rol crucial în picturile lor în ulei.

Cercetătorii au crezut că urmele de proteină au ajuns pe tablou accidental

Inițial, oamenii de știință credeau că urmele de proteină găsite pe pânze erau rezultatul contaminării accidentale. Ulterior, investigațiile au demonstrat că aceasta era de fapt o metodă folosită de marii maeștri ai picturii.

Prin adăugarea acestui ingredient, culorile utilizate obțineau nuanțe incredibile, aparent imposibil de atins în alt mod.

Există puține informații scrise despre această tehnică, iar cercetările științifice detaliate în acest sens sunt rare.

Rezultatele recente indică faptul că chiar și o cantitate infimă de gălbenuș de ou poate schimba semnificativ proprietățile vopselelor în ulei, conform declarațiilor lui Ophélie Ranquet de la Institutul de Inginerie Mecanică al Institutului de Tehnologie Karlsruhe din Germania, citate de cnn.com.

Care sunt beneficiile și dezavantajele vopselelor în ulei

Experții în arta picturii au concluzionat că folosirea vopselelor în ulei, împreună cu gălbenușul de ou, aduce culori mai vibrante și permite tranziții mai fluide, datorită timpului mai îndelungat de uscare. Totuși, această tehnică prezintă și inconveniente, fiind mai predispusă la întunecarea culorii și la deteriorări cauzate de expunerea la lumină.

Cercetătorii au descoperit că interacțiunile chimice dintre ulei, pigmenții de culoare și gălbenușul de ou influențează consistența vopselei.

De exemplu, pigmentul alb de plumb este sensibil la umiditate, dar protejat de un strat de proteine devine mult mai rezistent, facilitând aplicarea vopselei.

Pe de altă parte, adăugând puțin gălbenuș de ou se poate obține o vopsea mai densă, fără a fi necesară o cantitate mare de pigment, conform spuselor lui Ranquet citate mai sus.

Datele istorice arată că anumiți pigmenți folosiți pentru a obține albastrul ultramarin erau mai prețioși decât aurul în vremea lui Leonardo da Vinci.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
image
actualitate.net
image
actualitate.net