Insula pe care oamenii „uită”. să moară! Povestea miraculoasă a unui bolnav de cancer în stadiu terminal, care a mai trăit 30 de ani de la diagnostic

Ultima actualizare:

Aici se află elixirul tinereții! Locuitorii insulei Ikaria din Grecia trăiesc cel puțin 90 de ani. Un caz celebru și inexplicabil este cel al americanului Stamatis Moraitis, un bolnav de cancer în stadiu terminal, căruia medicii i-au spus că mai are doar 6 luni de trăit. A supraviețuit încă 30 de ani, pe această insulă, și a murit la 98 de ani în 2013.

Insula Ikaria din Grecia
Insula Ikaria din Grecia are mulți rezidenți care ating pragul de 100 de ani (Foto: Shutterstock)

Dan Buettner, expert în longevitate, a vizitat insula Ikaria și a rămas uimit să vadă că mulți oameni trăiesc acolo peste 100 de ani. În noul său documentar Netflix, intitulat „Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre”, el a inclus și imagini de la vizita din Ikaria, unde a vorbit cu Stamatis Moraitis. Întrebat care este secretul supraviețuirii sale, după ce a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în stadiu terminal, Stamatis a răspuns: „Nu știu! Cred că am uitat să mor”. 

Moraitis a supraviețuit încă trei decenii după diagnosticul nemilos pe care l-a primit, dar nu se știe exact cum. Buettner susține că există o legătură puternică între longevitatea noastră și tot ceea ce ne înconjoară, cum ar fi oamenii, plantele, aerul și stilul de viață, iar starea noastră interioară este mai puțin importantă. Un studiu care este frecvent citat indică faptul că genetica e responsabilă doar pentru aproximativ 20–25% din durata vieții unui individ. Buettner a declarat despre Moraitis că nu a făcut nimic în mod conștient pentru a încerca să fie mai sănătos. Singurul lucru pe care l-a făcut a fost să schimbe mediul, atunci când s-a mutat din New York în Ikaira.

Dan Buettner și Stamatis Moraitis
Dan Buettner a stat de vorbă cu Stamatis Moraitis (Foto: captură video)

Buettner a încercat cu succes să reinventeze stilul de viață ikarian și în Statele Unite. Proiectul „Blue Zones/Zonele Albastre” a început cu micul oraș Albert Lea din Minnesota în 2009, iar acum a ajuns și în alte orașe. „Zonele Albastre” oferă oamenilor oportunități de a merge mult pe jos, de a face exerciții fizice, de a avea acces la mâncare mai sănătoasă bazată pe plante în magazine și restaurante, de a face voluntariat, de a picta, de a planta și de a socializa.

Până la sfârșitul vieții sale, Moraitis s-a ocupat de treburile zilnice. Cu doar câteva săptămâni înainte de moartea sa, bărbatul a spus pentru BBC: „Încă mai beau vin și muncesc. Nu sunt doctor, dar cred că vinul a fost benefic. N-am făcut altceva decât să consum mâncare curată”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
IMG 0997 jpeg
document pentru pensie jpg
landscape 5344246 1280 jpg
vinerea mare 2024 jpg
Metrou Basarab 2048x2048 jpg
telefon ecran getty jpg
casa de marcat supermarket pexels jpg
gratii 1 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net