Ce fac în fiecare zi oamenii care ajung să trăiască până la 100 de ani. Acesta este secretul longevității

Ultima actualizare:

Speranța de viață la nivel mondial este în medie de aproximativ 72 de ani. Acest fapt indică, în mod evident, că anumite persoane din întreaga lume au șanse statistice mai mari de a trăi o viață mai lungă decât altele. Află care sunt cele 5 secrete pentru o viață lungă și sănătoasă.

longevitate jpg

Pentru a da un context, speranța medie de viață în Marea Britanie este de 80 de ani. Există cinci regiuni în lume care se remarcă prin longevitate și sunt denumite „zone albastre". Locuitorii acestor zone au adesea privilegiul de a trăi până la vârsta de 100 de ani. Aceste regiuni se găsesc în Japonia, Costa Rica, Italia, Grecia și California. Printre ele se numără Loma Linda din California, Ikaria din Grecia, Okinawa din Japonia, Sardinia din Italia și Nicoya din Costa Rica.

Conform autorului Dan Buettner, care a înaintat acest concept de „zone albastre", rezidenții din aceste regiuni au cinci caracteristici cheie în comun în stilul lor de viață.

Secretele longevității

1. Mănâncă mai puțină carne și mai mulți carbohidrați

Oamenii din aceste regiuni consumă cantități reduse de carne și preferă să se bazeze pe o dietă bogată în carbohidrați și legume, incluzând fasole, nuci și legume crucifere, cum ar fi broccoli și varză, după cum menționează în noul său volum Dan. Aceste diete din Zonele Albastre prezintă multe asemănări cu regimul mediteranean sănătos, care, în ultimii ani, a fost recomandat de nutriționiști drept una dintre cele mai benefice diete pentru sănătate.

Dieta mediteraneană este caracterizată de un conținut ridicat de alimente nutritive și un nivel scăzut de alimente bogate în zahăr. Aceasta a demonstrat beneficii pentru sănătatea inimii, contribuind la reducerea riscului de boli cardiovasculare, în parte datorită conținutului redus de colesterol „rău" care poate contribui la acumularea în artere. De asemenea, s-a constatat că scade riscul de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială.

2. Fac mișcare

Cu toții recunoaștem beneficiile exercițiilor fizice asupra sănătății noastre, dar mulți dintre noi întâmpină dificultăți în a găsi timp pentru a merge la sală. Cu toate acestea, Dan a subliniat că locuitorii din Zonele Albastre nu depun eforturi considerabile pentru a face exerciții fizice intense. În schimb, aceștia reușesc să încorporeze mici momente de activitate în rutina lor zilnică, care survin natural prin îndeplinirea sarcinilor cotidiene, precum grădinăritul. Cercetările au demonstrat că astfel de scurte impulsuri de activitate pe parcursul zilei pot aduce beneficii semnificative stării de sănătate generală.

Un studiu publicat în 2023 a dezvăluit că urcarea scărilor în mod regulat poate reduce riscul de cel puțin nouă tipuri de tumori. Conform NHS (Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie), adulții ar trebui să aibă ca obiectiv 150 de minute de exerciții moderate în fiecare săptămână, în timp ce copiii ar trebui să se străduiască să aibă o oră de activitate zilnică.

3. Au un scop în viață

Să găsești un motiv pentru a te trezi dimineața poate avea un impact pozitiv asupra longevității tale. În Japonia, acest concept este cunoscut sub numele de „ikigai", în timp ce în Costa Rica se numește „plan de vida". Ambele expresii se traduc aproximativ prin „motiv de a trăi".

Dan a subliniat că ambele concepte îi ajută pe locuitorii acestor zone să simtă că există un scop în a se trezi și a se implica în activități în fiecare zi. Conform studiilor, a avea un sentiment de scop este asociat cu un risc mai scăzut de accidente vasculare cerebrale și cu o frecvență mai mică a atacurilor de cord, în special în rândul persoanelor care suferă de boli de inimă.

4. Acceptă ajutorul de la prieteni și familie

Oamenii din acește regiuni acceptă ajutorul. În aceste zone oamenii formează grupuri sociale numite „moai" pentru a-i ajuta să treacă prin momentele înalte și joase ale vieții.

Părinții își grupează copiii în grupuri de cinci și îi trimit împreună prin viață", după cum a explicat Dan într-un videoclip. „Ei se sprijină reciproc și împart averile și necazurile vieții".

În Loma Linda, California, oamenii din zonele albastre sunt mai predispuși să gătească unii pentru alții și să se întâlnească la o masă preparată acasă decât să se întâlnească la o masă la restaurant.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
angajam
image
image
image
image
image
image
alimente diabet jpg
par gras jpg
citate celebre despre bucurie si fericire 1024x576 jpg
De ce ti e somn dupa ce bei cafea jpg
cub horoscop supărare png
FotoJet (13) jpg
FotoJet (9) jpg
FotoJet (10) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net