Ioana Ginghină a răbufnit! Denunță sistemul «corupt» din teatre: «E prima dată în 20 de ani când..»

Ultima actualizare:

Ioana Ginghină și-a exprimat revolta cu privire la sistemul corupt din teatre dar și alte medii profesionale, situație care îi determină pe adevărații profesioniști să rămână fără loc de muncă la 40 de ani, iar pe tineri să plece din țară.

1 ioana ginghina cop 1 1280x720 1 jpg jpeg

Ioana Ginghină a răbufnit pe blogul ei, după ce trei colegi de-ai ei și-au dat demisa într-un singur an, o situație pe care artista nu mai întâlnit-o niciodată în cei 20 de ani de când profesează. Aceasta susține că adevărații profesioniști din domeniul teatrului au început să se fie din ce în ce mai puțini, dezamăgiți de un sistem corupt, care nu le oferă șansa să evolueze.

Ioana Ginghină a făcut referință la cei care ajung în funcții de conducere, într-o manieră abuzivă, întrucât nu au pregătirea necesară pentru a fi lucra în zona culturală. Actrița nu s-a ferit să facă referire și la directoarea ICR Londra, Catinca Maria Nistor, față de care o comunitate întreagă de oameni de teatru și-a exprimat profund dezaprobarea, spunând despre aceasta că este total necalificată pentru funcția pe care o ocupă. 

«E prima dată în cei 20 de ani de când sunt eu angajata în teatru, ca un număr așa de mare de actori să ceară demisia. De ce statul român duce o așa de mare lipsă de oameni calificati? Pentru că oamenii calificați pleacă de la stat, iar în locul lor vin, împinși politic, oameni foarte slabi, oameni care visează la pălării mult prea mari pentru capul lor mic.  Nu contează calificarea sau proiectul, nu contează experiența, contează ce spate ai. Nu știu cum e în alte țări, dar în România noastră așa este. Ca urmare a acestui fapt, fie că ești la ICR în Londra fie că ești la un teatru mărunt din București, senzația este aceeasi, de greață și de deznadejdie.», a scris Ioana Ginghină pe blogul personal. 

Ioana Ginghină: «Până aici! Nu mai accept!»

Actrița Ioana Ginghină a relatat drama profundă pe care o trăiesc actorii de teatru care, sătui de umilințele unor oameni sus-puși care îi amenință cu tăierea salariului, aceștia își dau demisia din teatrele de stat, neavând perspective reale nici în sistemul de stat și cu atât mai puțin într-un alt domeniu. 

«Ca medic, daca îți dai demisia de la un spital public te duci în mediul privat sau în străinătate și ai șanse să înflorești, să te afirmi. Șanse mult mai mari decât un actor care își ia inima în dinți și spune: ”Până aici! Nu mai accept să fiu călcat în picioare de o regizoare închipuită sau să tremur de fiecare data când un director mă amenință cu tăierea salariului”  Nu poți să stai la nesfârșit cu greața în gât.

Actorul acesta care își ia inima în dinți, după un număr de ani pe scenă sau în spatele ei, are un orizont îngust în mediul privat. Ce credeți voi ca ar putea face un actor de, hai să zicem 40 de ani, care 20 de ani a trait pentru publicul lui. A jucat, a jucat, a plâns, a râs, a fost trist sau vesel pentru zâmbetele si aplauzele celor din fața lui. Unii suntem norocoși, dar cei mai mulți nu sunt, iar sistemul strâmb și corupt, sistemul de combinații și combinatori îi va doborî.» a mai adăugat Ioana Ginghină. 

«Acești oameni buni au un îngrozitor dezavantaj»

Ioana Ginghină e de părere că situația din teatre reflectă la nivel general sistemul din multe alte sectoare profesionale din România, cum ar fi sistemul medical sau cel de învățământ. 

«Probabil așa este și în alte sectoare, cu groază mă uit în spitale și în școli, dar probabil că nici armata sau politia nu sunt prea departe. [...] Sper și cred că mai rămân suficienți oameni buni și aici. Dar acești oameni buni au un îngrozitor dezavantaj. Nu au spate politic, nu au propulsia asta otrăvită să ajungă la 30 si ceva de ani directori de teatre, de exemplu.», a subliniat actrița. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net