Istoria fabuloasă a orașului situat între două țări. Bei cafeaua la masă în Belgia și o plătești la bar în Olanda
Baarle-Nassau este orașul aflat între două țări, fiind așezat pe granița internațională care este cea mai confuză dintre toate și totuși cea mai prietenoasă. Puteți trece peste liniile marcate în ambele sensuri de câte ori doriți și nimeni nu vă va cere documentele. De fapt, s-ar putea să alegeți să beți cafeaua îtr-un local unde vă veți vei plăti cafeaua într-o țară și o veți sorbi așezat la o masă din țara vecină.
15 ani de negocieri pentru marca granița
Totul a început în Evul Mediu, când părți din aceste meleaguri erau deținute de ducii de Brabant și alte părți de lorzii de Breda, iar mai târziu de House of Nassau.
Când s-au format Belgia și Olanda, a devenit necesar să se stabilească o graniță între cele două țări. În Baarle, demarcația a fost atât de confuză încât a fost necesară o comisie specială de frontieră pentru a o rezolva.
15 ani au trecut până s-a decis marcarea graniței. Cu toate acestea orașul tot nu a fost divizat într-un mod logic.
Când se închide în Olnada, mesele sunt mutate în Belgia
A fost împărțit în părți care se încrucișează, iar granițele trec deseori prin grădini și case. Un minut s-ar putea să mergi pe o stradă din Belgia, iar în minutul următor te vei regăsi brusc în Olanda.
De asemenea, deoarece restaurantele olandeze se închid mai devreme, la momentul închiderii, toate mesele sunt mutate în partea belgiană.
Astăzi, mulți locuitori din Baarle-Nassau sau Baarle-Hertog au dublă cetățenie și atât pașaport belgian, cât și olandez.
Casele poartă numere cu steagul țării din care face parte
Împletirea pașnică a celor două națiuni a atras interesul consilierilor prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, ca exemplu al modului în care două comunități diferite pot trăi armonios împreună.
Unele probleme, cum ar fi una dintre țări care își închide magazinele duminică în timp ce cealaltă le lasă deschise, au făcut acest aranjament neobișnuit un pic dificil. Dar cu toate acestea, granița aparte pare a fi un avantaj pentru orașe, deoarece statutul ei a creat o atracție turistică populară.
Pentru clarificare și interesul turiștilor, frontiera este făcută vizibilă pe toate străzile cu știfturi de fier. În acest fel este întotdeauna clar dacă cineva se află în Belgia (Baarle-Hertog) sau în Țările de Jos (Baarle-Nassau). Acest lucru este vizibil și pe numerele de case: stilul numerelor de casă este diferit în ambele țări și adesea se va găsi drapelul olandez sau belgian lângă număr.