Îți dorești un copil? Iată cum îți poți crește șansele de a rămâne însărcinată
Dacă ai decis că a venit momentul să ai un copil, poți deveni nerăbdătoare dacă dorința nu ți se îndeplinește în câteva luni. Uneori, lucrurile nu merg atât de repede pe cât te-ai aștepta. De aceea, e bine să te informezi cu privire la factorii care pot influența fertilitatea. Astfel, vei ști cum să acționezi ca să îți crești șansele și să concepi mai rapid.
Atunci când dorești să rămâi însărcinată, vei avea nevoie să calculezi o serie de date. Din fericire, nu mai trebuie să faci acest lucru cu calendarul. Există aplicații care pot face calculele automat pentru tine. De exemplu, cu acest instrument simplu de folosit, poți afla data concepției, ziua în care începe fiecare trimestru de sarcină și numărul de zile aproximativ până la naștere.
Iată câteva aspecte care sunt de ajutor atunci când dorești să rămâi însărcinată:
O bună stare generală de sănătate
Odată ce ai decis că dorești să ai un copil, ar trebui să ai mult mai multă grijă de corpul tău. Este important atât pentru parcursul sarcinii, cât și pentru concepție. Spre exemplu, greutatea corporală sub sau peste limitele normale poate duce la probleme de concepție, deoarece persoanele subponderale și supraponderale se pot confrunta cu menstruații neregulate.
Îmbunătățește-ți stilul de viață, de la exerciții fizice și până la alimentație și odihnă. De asemenea, e important să mergi la un control medical general și să îți faci toate analizele recomandate de medic.
Timpul potrivit
Șansele de a rămâne însărcinată depind și de momentul în care încerci să concepi. Potrivit NHS, probabilitatea cea mai mare de sarcină apare la contactul sexual de la o zi-două după ovulație. În general, aceast lucru se întâmplă la aproximativ 14 zile după prima zi a menstruației.
Odată ce a fost eliberat, durata de viață a unui ovul este de 12-24 de ore. Ca să rămâi gravidă, spermatozoizii trebuie să fertilizeze oul în acest interval. E bine să știi că aceștia pot rezista până la șapte zile în corpul femeii. De aceea, e recomandat să ai contact sexual odată la două-trei zile, pentru cele mai mari șanse de a rămâne însărcinată.
Mai puțin stres
Stresul este unul din factorii care pot afecta fertilitatea. Un studiu din 2011 arată că femeile cu un nivel mai mare de alfa amilază, un marker biologic pentru stres, au avut șanse mai mici să rămână însărcinate natural, conform Medical News Today. Prin urmare, reducerea stresului nu e importantă doar pe durata sarcinii, ci și înainte. Odihnește-te suficient și implică-te în activități relaxante.
Un nivel optim de hidratare
E important să te hidratezi din multe puncte de vedere, așa că nu e surprinzător că aceasta are un rol și în conceperea unui copil. Nivelul hidratării influențează lichidul cervical, în care spermatozoizii găsesc ovulul. Urmărește consumul zilnic de apă ca să fii sigură că stai bine la acest capitol.
De asemenea, ar trebui să reduci cafeaua, să renunți la sucurile acidulate și să consumi ceai. Studiile privind cafeaua și probabilitatea de a rămâne însărcinată au rezultate mixte, așa că cercetătorii nu sunt siguri cu privire la legătura dintre cafeină și fertilitate. În consecință, cel mai probabil, nu e nevoie să renunți de tot la ceașca ta de cafea de dimineața, ci doar să ții sub control cantitatea consumată.
O alimentație mai bună
Alimentele pe care le consumi pot avea un impact important nu doar asupra stării generale de sănătate, ci și asupra fertilității cuplurilor. Mai multe studii citate de Health Line arată că alimentația sănătoasă crește șansele unei sarcini. Printre sfaturile alimentare, se numără consumul de alimente bogate în antioxidanți și fibre, a micului dejun, dar și evitarea grăsimilor trans și reducerea mâncărurilor procesate, cu mulți carbohidrați.