Iți place să mănânci picant? Iată care e legătura dintre alimentele iuți și masochism!

Ultima actualizare:

Mâncărurile picante pot deveni pentru unii un stil de viață, mai ales dacă luăm în calcul că odată ajuns să preferi acest gen de alimente, tot ce nu e condimentat ți se pare că ar fi complet lipsit de gust. Iată ce relație e între preferința pentru iute și personalitatea ta!

Care e legătura dintre alimentele iuți și personalitatea ta Foto: Pixabay
Care e legătura dintre alimentele iuți și personalitatea ta Foto: Pixabay

Alimentele picante accelerează metabolismul şi grăbesc arderile, așa că fie că vorbim despre ardei iute, hrean sau orice alt tip de mâncare iute pe care o intergrați în meniu, acestea pot ajuta și la slăbit. Pe lângă acest beneficiu, preferința pentru mâncărurile iuți poate să dezvăluie și tipul de personalitate al fiecăruia.

Care e legătura dintre preferința pentru picant și personalitatea fiecăruia

Un studiu efectuat de experţii de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, cu privire la mâncărurile picante - în special ardeii iuți - i-a „analizat” și pe cei care preferă acest tip de aliment.

În ceea ce priveşte personalitatea celor care preferă mâncarea condimentată și iute, participanţii studiului au demonstrat că au înclinaţii spre activităţi în care sunt nevoiţi să îşi asume riscuri, cum ar fi paraşutismul, cursele de maşini, scufundările în locuri periculoase sau orice alt lucru care crește adrenalina la maximum.

Cum se explică concluziile studiului

Experții au explicat apoi și cum s-a ajuns la această concluzie, dar și care este motivul pentru care au făcut întreaga corelație. Pentru a putea participa la activitățile menționate anterior, persoana implicată trebuie să evalueze riscurile, să cântărească opţiunile şi apoi să-şi înfrunte temerile, totul pentru ca la final să apară sentimentul de „am reușit”.

Acest lucru se întâmplă și când consumăm alimente iuți. Senzaţia de gură care ia foc stimulează frica generală, însă la final, când trece „pericolul”, apare senzaţia de satisfacţie, recompensa care te face să vrei din nou să simţi frica și să treci prin toată acea adrenalină. Așadar, cele două - mâncatul de alimente iuți și preferința pentru activități periculoase- merg mână în mână, având la bază aceeași principiu.

Amintim că alimentele picante nu sunt, în sine, nocive pentru papilele gustative, însă corpul nostru reacționează în acest mod din cauza capsaicinei. Aceasta este o substanță iritantă care declanşează receptorii de durere din creier și care ne face să resimțim alimetele drept „iuți”.

O altă interpretare a studiului. Legătura dintre preferința pentru picant și masochism

Paul Rozin, unul dintre autorii principali ai studiului, sugerează că preferinţa pentru alimentele picante este, în esenţă, o formă de masochism benign. Ca multe alte activităţi de asumare a riscurilor, ardeii iuţi stimulează un sistem de „avertizare” senzorială înnăscut, care nu este dăunător însă.

Mâncarea cu ardei iute, alpinismul, băile extrem de fierbinţi şi multe alte activităţi pot fi considerate metode de căutare a fricii sau a recompensei de după asumarea riscurilor.”, a spus acesta, potrivit Click pentru femei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
sarmale in Japonia Captura Video HaiHui în doi jpg
image
image
image
image
image
image
crima sibiu jpg
parcul Buila Vanturarita jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Captură de ecran din 2024 05 19 la 10 10 00 png
rostariu regina maria jpg
ciocolata calda jpg
vilnius profimedia jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net