Ardeiul iute, cel mai popular condiment picant din lume. Beneficii și riscuri. Cine nu are voie să-l consume

Ultima actualizare:

    Ardeiul iute este bun în curele de slăbireFOTO: Unsplash.com
Ardeiul iute este bun în curele de slăbireFOTO: Unsplash.com

Cine nu cunoaște ardeiul iute? Este unul dintre cele mai populare condimente din întreaga lume. Îl consumăm deseori, însă știți ce beneficii are sau cât de dăunător poate fi pentru sănătate?

Există peste 4.000 de tipuri de ardei iute la nivel global însă avem tendința de a mânca fructele plantelor de capsicum annuum. Cu o gamă de arome picante diferite și o varietate de niveluri de iuțeală, nu există nicio îndoială că ardeii iuți aduc multă aromă în eforturile noastre culinare, scrie Dcmedical.ro.

Ce sunt ardeii iuți și câte tipuri de iuțeală sunt?

Ardeiul iute (sau ardeiul gras) sunt membri ai familiei solanelor. Sunt rude ale roșiilor, vinetelor și ardeiului gras. Soiuri de ardei iute sunt cultivate în întreaga lume, deși sunt cultivate cel mai frecvent în climă caldă

Există diferite niveluri de iuțeală pentru diferite soiuri de ardei iute. Acestea sunt măsurate pe scara Scoville, care identifică cât de condimentată este o anumită specie de ardei iute. De exemplu, ardeii jalapeno sunt în jur de 4.000 de unități, în timp ce ardeii habanero sunt măsurați la 350.000.

Beneficiile pentru sănătate ale ardeilor iuți

Ardeii iuți sunt folosiți multe tipuri de rețete, dar știți că ar putea să fie și un supliment sănătos pentru dietă?

Profilul nutrițional al ardeilor iuți conține vitamina C, B, K și A. Ardeii iuți sunt, de asemenea, o sursă de cupru și potasiu. Cu toate acestea, merită să avem în vedere faptul că avem tendința de a mânca ardei iute în cantități mici, ceea ce înseamnă că contribuția lor la nevoile noastre nutriționale generale ar putea fi slabă.

Însă ardeii iuți sunt buni și pentru ameliorarea arsurilor la stomac.

De asemenea, ardeiul iute ajută în pierderea în greutate, spun experții, consumul acestuia reducând apetitul.  Cu toate acestea, este puțin probabil ca consumul de ardei iute să rezolve singur problemele de sănătate. Întotdeauna merită să discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme specifice de sănătate.

Riscurile ardeiului iute pentru sănătate

Iuțeala respectivă poate avea și dezavantaje. Consumul de prea mult ardei iute poate provoca dureri intense, umflături și roșeață. Acești ardei iuți pot provoca, de asemenea, probleme digestive, cum ar fi greață, diaree și crampe.

 Astfel, dacă suferiți de o tulburare digestivă, este bine să evitați ardeii iuți.

Citește și:Dulceața de ardei iuți, o rețetă exotică

Leacuri naturiste cu ardei iute

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net