Județul din România cu cel mai mare număr de orașe. De unde provine denumirea regiunii
Te-ai întrebat vreodată care județ din țara noastră are cele mai multe orașe? Este al doilea cel mai mare județ al României ca suprafață și deține unul dintre cele mai vechi orașe istorice din țară și una dintre fostele capitale ale Principatului Moldovei
Județul din țara noastră care are cel mai mare număr de orașe era numit de Nicolae Bălcescu „templul de glorie al moldovenilor”, în timp ce poetul Mihai Eminescu ăl considera „raiul Moldovei”. Conform politiaromana.ro, Mihail Kogălniceanu afirma că e „cea mai frumoasă parte a Moldovei, cu Câmpulungul, vechea republică romană, cu Suceava, capitala domnilor eroi, cu cele mai renumite și mai bogate mănastiri, cu Putna, purtatoarea oaselor lui Ștefan cel Mare”.
Județul din România cu cele mai multe orașe
Pentru savantul Nicolae Iorga, această zonă concentra, ca nici o altă parte de țară, „toată bogația strălucitoare, de artă, monumentele cele mai frumoase ale vechilor domni și boieri”.
Așadar, județul din țara noastră cu cele mai multe orașe este Suceava. Are 11 localități - Gura Humorului, Siret, Solca, Broşteni, Cajvana, Dolhasca, Frasin, Liteni, Milişăuţi, Salcea, Vicovu de Sus - și este compus din 5 municipii - Suceava (reşedinţa judeţului), Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei.
De asemenea, are 97 de comune și este al șaptelea județ ca populație în România, cu 642.551 locuitori. Se întinde pe o suprafață de 8.553 km², fiind al doilea cel mai mare județ al țării ca suprafață. În plus, reședința județului, municipiul Suceava, este unul dintre cele mai vechi orașe istorice și una dintre fostele capitale ale Principatului Moldovei.
Experții susțin că denumirea regiunii provine chiar de la râul Suceava, un afluent de dreapta al râului Siret. Râul traversează teritoriul atât al României, cât și al Ungariei. Întinderea de apă are la rândul său numele dat de arbuștii de soc.
Suceava se remarcă în rândul vizitatorilor naționali și internaționali. Peisajele montane, rezervațiile naturale și lăcașurile de cult fac din județul Suceava o destinație atractivă pentru turiști.