La cât timp trebuie spălat fiecare lucru din casa ta
Ultima actualizare:
Nevoile de curăţenie dintr-o casă variază în funcţie de mai mulţi factori: numărul locatarilor, dacă există copii, animale de companie, dacă se găteşte des sau nu, chiar şi zona contează, aceasta favorizând sau nu acumularea prafului. Cu toate acestea, specialiştii au căzut de acord că unele lucruri trebuie spălate oricum după o perioadă clară de timp.
- După fiecare purtare: se spală lenjeria intimă, bluzele, tricourile, şosetele.
- După 3 purtări/folosiri: pijamalele, fustele, puloverele care nu intră în contact direct cu pielea, dar şi prosoapele.
- La fiecare 4-5 purtări: blugii (dacă nu e cald afară ca să transpiri, nici nu a plouat, ca să se murdărească, nu e cazul să-i speli după fiecare purtare) şi sutienul.
- Zilnic: chiuveta de la bucătărie, pentru că aici se găseşte cea mai mare concentraţie de microorganisme. Este mediu umed şi în ea îţi pui zilnic vasele din care mănânci. Aragazul e bine să-l ştergi după fiecare folosire, dacă s-a murdărit, ca să n-o laşi să se usuce, să se acumuleze.
O dată pe săptămână
- Geanta, portofelul. Potrivit studiilor, acestea sunt mari purtătoare de germeni şi bacterii. Intră în contact cu banii, cu diverse suprafeţe, cu mâinile tale murdare. Curăţă-le cu şerveţele umede antibacteriene.
- Frigiderul. Foloseşte un amestec de apă şi oţet pentru a şterge toate sertarele din interior, apoi lasă uşa deschisă câteva secunde.
- Aşternuturile de pat, covoraşele de baie.
O dată pe lună
- Maşina de spălat. Rezervorul în care se pune detergentul şi balsamul, dar şi cuva trebuie curăţate de mucegaiul şi depunerile de calcar care se formează. În felul acesta, prelungeşti viaţa maşinii şi previi contaminarea hainelor.
- Halatul de baie, precum şi cuvertura de pat, deoarece şi ea acumulează mult praf.
O dată la trei luni
- Pernele. Potrivit studiilor, greutatea unei perne creşte în timp din cauza acumulării de praf şi acarieni. Poţi spăla pernele în maşina de spălat, la o centrifugare delicată.
- Perdelele de la duş, păturile cu care te mai acoperi seara, când stai pe canapea, la un film.
- Gecile, sacourile şi hainele groase se duc la curăţătorie.
O dată la 6 luni
- Cuptorul. Presară cu încredere bicarbonat de sodiu pe suprafaţa care urmează a fi curăţată, iar apoi stropeşte-o cu apă cu ajutorul unui pulverizator. Lasă soluţia să acţioneze peste noapte, după care îndepărteaz-o cu un burete.
- Perdelele, draperiile. Acumulează foarte mult praf, care riscă să fie împrăştiat în cameră. Un studiu citat de adevarul.ro a identificat 16 specii de ciuperci care se dezvoltă în interiorul pernelor, atrăgând acarienii, care cauzează alergii. Pe timpul verii, când stai cu ferestrele deschise, perdelele se umplu mai repede de praf.
- Ferestrele. Dacă vrei ca locuinţa să strălucească de curăţenie, şterge ferestrele interior-exterior cu soluţii speciale. Măcar de Paşte şi de Crăciun.
O dată pe an
- Covoarele. Chiar dacă le aspiri săptămânal, covoarele trebuie să treacă anual printr-un proces riguros de curăţare. Dacă ai animale de companie, ar trebui să le speli chiar mai des. Vei vedea că inclusiv calitatea aerului din încăpere va fi îmbunătăţită. De asemenea, dacă ai copii, e nevoie să faci mult mai des curăţenie.