La ce sunt atenți angajatorii în timpul unui interviu. Pune accent pe aceste detalii care pot face diferența între tine și ceilalți candidați

Ultima actualizare:

    Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock

Pe o piață a muncii ca România, unde toată lumea se plânge de lipsa candidaților potriviți, s-ar putea spune că departamentele de HR se mulțumesc cu orice candidat. Nimic mai neadevărat. Domeniile care se confruntă acut cu lipsa forței de muncă sunt, în general, cele care necesită un grad mai mic de calificare. În rest, nu te baza că simpla depunere a unui CV îți va garanta automat o programare pentru interviu și apoi chiar angajarea.

Într-adevăr, un CV bine scris seamănă cu o oglindă ce reflectă personalitatea candidatului. Chiar am putea compara un CV cu un purtător de cuvânt. Odată trimis să vorbească pentru tine, nu mai ai niciun control. De aceea, pregătirea sa este esențială. La fel, un CV bine realizat te va reprezenta cu cinste și-ți poate crește semnificativ șansele de a fi chemat la un interviu. Pentru asta, ar trebui să știi câteva lucruri despre cum se face o selecție a candidaților și ce anume caută un angajator în procesul de recrutare.

Un specialist în recrutare nu va petrece mai mult de un minut înainte de a-și da seama dacă merită sau nu să se uite mai bine pe un curriculum vitae. Primul lucru care trebuie să atragă atenția celui ce face selecția inițială este așezarea în pagină. Tipul de CV ales, formatarea textului, capacitatea de sinteză, folosirea corectă a fontului, alegerea unei poze reprezentative, toate acestea sunt elemente care trebuie să se îmbine armonios pentru a-ți face CV-ul să fie luat în considerare.

Asta nu înseamnă că trebuie să sară în ochi cu orice preț. În niciun caz nu ar trebui să cazi în extreme, folosind culori fistichii, fonturi sau formate complet nepotrivite, care nu ar face altceva decât să-ți crească șansele de a fi respins. În final, aspectul unui CV este un prim indicator al calităților tale de a te prezenta.

Completează CV-ul cu o scrisoare de intenție

Scrisoarea de intenție are rolul unei cărți de vizită. Trebuie să fie concisă, dar suficient de atrăgătoare pentru a-l face pe specialistul în recrutare să se uite pe CV-ul tău. O scrisoare de intenție poate spune mai multe despre tine decât o face un curriculum vitae. Pe lângă expunerea calităților tale de sinteză și prezentare, acest document îi mai poate arăta recrutorului faptul că știi să-i respecți indicațiile din anunțul de angajare, că te poți încadra în anumite cerințe (lungimea unei scrisori de intenție și organizarea ideilor din ea sunt un indicator important), că ești pregătit și potrivit pentru job-ul la care ai aplicat, dar, mai ales, îi poate arăta cu ce tip de personalitate are de-a face. Dacă n-ai mai scris până acum așa ceva, poți consulta un model scrisoare de intentie pentru mai multă inspirație.

Prezentarea informațiilor

Orice CV are două reguli de bază: fără greșeli gramaticale și fără floricele. Ambele sunt ușor de depistat și te vor descalifica din start. Vrei un avantaj față de ceilalți candidați? Scrie cu diacritice (dacă e vorba de un CV în limba română, bineînțeles). Vei arăta că ești atent chiar și la cele mai mici detalii și că-ți respecți munca. Totodată, o prezentare sistematică a informației din CV îi poate arăta angajatorului că ești o persoană organizată.

Găsește mereu un echilibru între cantitatea de informație și gradul de detaliu în care vei intra. Pune accent pe punctele tale forte și pe realizări. Nu te limita să menționezi doar compania, poziția pentru care ai lucrat în trecut și responsabilitățile. Arată că ai găsit soluții în trecut și ai pus umărul la succesul firmelor anterioare sau al departamentelor pentru care ai lucrat.

Dă referințe ce pot fi verificate

Un CV ce poate fi verificat reprezintă o mină de aur. Pe lângă faptul de la sine înțeles că nu ar trebui să minți în ceea ce privește experiența, rolurile și cunoștințele tale, specialiștii în resurse umane te sfătuiesc să adaugi și referințe: foști șefi sau colegi ce pot da informații despre modul în care au lucrat cu tine. Dacă doar cauți să-ți schimbi jobul și nu vrei ca șefii tăi să afle, menționează în CV că poți da referințe la cerere.

Există și câteva excepții: când recrutorul menționează că nu are nevoie de referințe, când ai spus deja asta în scrisoarea de intenție (nu fi redundant) sau atunci când ți se specifică foarte clar lungimea maximă a CV-ului (și fiecare rând devine prețios). În ceea ce privește lungimea unui CV, regula generală arată că acesta nu ar trebui să depășească două pagini, decât în cazul în care candidezi pentru un post de senior, ai peste 10 ani de experiență sau foarte multe realizări relevante pentru postul căutat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net