Lacul Tei. Cea mai mare tragedie din București, care a șocat Europa. Au murit între 70 și 100 de oameni
Era o zi caniculară de august în anul 1968, iar Parcul Tei era plin de bucureșteni veniți să se răcorească lângă lac. Vaporașele de agrement făceau curse după curse, încărcate cu zeci de copii și adulți. Era o zi de duminiă liniștită și nimic nu anunța tragedia care avea să șocheze Europa. Comuniștii au ascuns nenorocirea și au interzis presei să dea orice fel de informații, dar presa străină a titrat: 100 de morţi într-o catastrofă navală, la București
„Haiducul”, Titanicul din București
„Lumea era foarte fericită la ştrandul Tei, se distra şi se simţea bine. Deodată, cerul a fost acoperit de nori mari şi negri. A fost momentul care a speriat mulţimea. Toţi au dat năvală să se urce pe «Haiducul», a povestit cu ani în urmă Ştefan Trifulescu, ofiţer de punte pe una din navele de agrement de pe lacul Herăstrău.
Doar 3, 4 metri mai erau până la mal, când oamenii urcați la bordul ambarcațiunii de agrement, și așa supraîncărcată, au început să se agite.
Vaporașul s-a scufundat. 70 de oameni s-ar fi înecat în urma panicii create în apa adâncă de 3,5 metri. În acea panică și-a pierdut viața și un campion național la înot. Comandantul ambarcațiunii, un bărbat care nu știa să înoate, a supraviețuit tragediei.
Comuniștii au trecut sub tăcere tragedia
În timp ce în România, știrile despre tragedia de pe Lacul Tei erau aproape inexistente, presa străină titra că 100 de români au murit după de un vaporaș de agrement s-a scufundat.
În numărul 185 din 9 august 1967, The Bridgeport Post a publicat, la pagina a şasea, următoarele:
„100 de morţi într-o catastrofă navală
Diplomaţi occidentali din Bucureşti au informat azi că duminică circa 100 de persoane s-ar fi înecat atunci când o ambarcaţiune de agrement s-a răsturnat şi s-a scufundat în Lacul Tei de la periferia capitalei României.
Sursele contactate prin telefon de la Viena spun că au primit informaţii neconfirmate de la persoane care au văzut vasul răsturnându-se şi de la persoane care aveau rude sau prieteni la bordul acestuia.
Autorităţile române nu au comentat relatările.
Nu sunt disponibile informaţii
Reprezentanţii agenţiei de presă Agerpress au răspuns solicitărilor că „pe acest subiect nu sunt disponibile informaţii”. Ziarele din Bucureşti nu au publicat nicio ştire”, scria la vremea respectivă publicația The Bridgeport Post.
Bucureștenii își amintesc tragedia
O postare pe facebook a readus în memoria bucureștenilor tragedia din 1968.
„Aici veneam, la acest ștrand, în fiecare duminică cu părinții, în copilăria mea. Era frumos!...”, își aduce aminte cineva.
„Aici am copilarit eu. Stradurile Parcul Tei, ITB, Studentesc, MAN, Cutezatorii si Toboc. Dinspre strandul Parcul Tei spre Toboc se traversa cu vaporasul. Mai era un vaporas care facea turul lacului, apoi hidrobicicletele si barcutele cu vasle. Strandul Parc Tei avea un debarcader mare la acea vreme. Astazi se mai vad doar urmele”, deapănă amintiri un alt bucureștean.
„Era pe 6 august -duminica Am traversat cu vaporasul eu si sora mea, o cursa mai înainte să se întâmple tragedia!”, spune un martor al dezastrului de atunci