Locul unde s-ar afla corabia biblică Arca a lui Noe. Arheologii sunt convinși că au dezlegat unul dintre cele mai mari mistere ale religiei
O echipă de arheologi susține că a identificat locul unde s-ar afla rămășițe din Arca a lui Noe și este pregătită să descopere ambarcațiunea care, potrivit Bibliei, a salvat viața pe Pământ.

De-a lungul a sute de ani, numeroase expediții, motivate atât de curiozitate științifică, cât și de credință religioasă, au fost organizate în speranța descoperirii corabiei biblice Arca lui Noe. Acum, echipa „Noah’s Ark Scan” susține că a făcut o descoperire revoluționară, care ar putea oferi dovezi concrete ale existenței acesteia, potrivit publicației „The Sun”.
Cercetătorii cred că aceasta se află în Turcia, la aproximativ 30 de kilometri sud de vârful Muntelui Ararat. Mai exact, sub Formațiunea Durupinar, un deal din estul țării, cu o lungime de 164 de metri, care, spun ei, seamănă cu Arca lui Noe, așa cum este descrisă în Biblie.
După ce au identificat „forme dreptunghiulare” în solul din zonă, experții sunt acum pregătiți să efectueze forări, pentru a afla dacă aceste structuri detectate prin scanări radar sunt create de om sau sunt formațiuni naturale. Totodată, cercetătorii speră să poată construi un tunel, pentru a observa interiorul presupusei structuri, fără a o deteriora.
„Locația se află într-un flux de pământ activ cu ierni aspre, așa că protejarea zonei este prioritatea noastră principală, (…). În următorii câțiva ani, partenerii noștri universitari din Turcia vor efectua teste nedistructive, cum ar fi prelevarea de probe de sol, scanări radar și alte metode pentru a determina dacă structurile pe care le-am detectat sunt cu adevărat create de om sau pur și simplu formațiuni naturale. Numai după ce vom aduna suficiente dovezi și vom avea un plan de conservare adecvat, vom lua în considerare excavarea”, a declarat cercetătorul Andrew Jones pentru The Sun.
Pe de altă parte, însă, descoperirea cercetătorilor este privită cu scepticism de către geologi, care susțin că Formațiunea Durupinar, cunoscută încă din 1959, este rezultatul unor procese geologice naturale, nu o structură creată de om, anunță libertatea.ro.