Mare atenţie la căpuşe! Acum e sezonul lor

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Cabinetele medicilor veterinari au început deja să se umple de căţei muşcaţi de căpuşe. Acum este perioada în care ele sunt cel mai active şi mai numeroase. Iată ce măsuri de prevenţie trebuie să iei.

simeon stalpnicul png

„Preconizăm că în această primăvară căpuşele vor fi mai agresive pentru că în toamnă nu am avut aşa de multe cazuri, iar fenomenul se manifestă cu putere din două în două sezoane. Cam de două săptămâni sunt aduşi zilnic la cabinet căţei muşcaţi de căpuşe", spune medicul veterinar Daniel Lescai, şeful clinicii Ilioara.

Căpuşele sunt mai periculoase pentru animal decât pentru om. Dacă la om se poate transmite o singură boală, Borrelioza (sau boala Lyme), la animal se pot transmite alte trei boli, şi anume Babesioza, Anaplasmoza şi Ehrlichioza.

Fie că îl muşcă o căpuşă, fie că îl muşcă 10, câinele poate lua una sau mai multe dintre aceste boli. „Evident, cu cât numărul muşcăturilor e mai mare, cu atât riscurile cresc. Surpriza neplăcută este că de la o singură căpuşă se poate lua nu doar o afecţiune, ci mai multe. Aceste boli se pot «acoperi» una pe alta, adică se poate diagnostica una, iar celelalte să ne scape. Medicii veterinari profesionişti ştiu acest lucru şi fac teste serologice, dar şi de altă natură, pentru un diagnostic complet", spune medicul Daniel Lescai.

Medicul ne mai avertizează, pe site-ul său, www.doctor-vet.ro, că aceşti paraziţi periculoşi se descurcă de minune şi la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. Ceea ce înseamnă că „războiul" căpuşelor a început mai devreme decât ripostăm noi. Vestea bună este că, la temperaturi de peste 20 de grade, căpuşele nu rezistă. Astfel, pericolul poate înceta prin mai.

Dacă ştii că ai fost muşcat tu, sau animalul de companie, trebuie să vă faceţi analizele. Dar nu imediat, ci la o săptămână sau două după. Pentru a evita, totuşi, problemele, e mai bine să iei măsuri de precauţie: deparazitează câinele extern cu picături, spray-uri, prafuri speciale sau zgărzi.

Acestea nu oferă totuşi protecţie 100%, astfel, dacă vezi că a fost muşcat, ideal ar fi să-l duci cât mai repede la doctor pentru a-i îndepărta căpuşa. Dacă nu poţi ajunge, trebuie să respecţi următoarele manevre de îndepărtare: foloseşte o pensetă sau un forceps curbat. Prinde căpuşa ferm, cât mai aproape de piele, întorcând-o cu atenţie pe spate. Foloseşte mănuşi, nu strivi căpuşa de piele! Dezinfectează locul şi aplică o cremă cu antibiotic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
bani jpeg
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net