Materiale și finisaje folosite pentru construcția unei case. Ce trebuie să știi despre ele

Ultima actualizare:

    Atunci când îți construiești casa ai nevoie de cele mai bune materiale, fără să depășești bugetul.Sursa foto: unsplash.com
Atunci când îți construiești casa ai nevoie de cele mai bune materiale, fără să depășești bugetul.Sursa foto: unsplash.com

Atunci când îți construiești casa ai nevoie de cele mai bune materiale, fără să depășești bugetul. Tehnologia și trendurile influențează alegerile oamenilor, dar trebuie să știi ce produse trebuie să cumperi pentru ca totul să meargă strună. De la acoperiș la parchet, iată câteva dintre materialele de care vei avea nevoie și cum să le alegi:

Parchet

Tipurile de parchet potrivite diferă de la o cameră la alta. În spațiile în care există trafic intens, precum holurile sau sufrageria, plăcile de parchet trebuie să fie mai groase. Pentru acest tip de încăperi se vor folosi plăci de o grosime de 12-15 milimetri. În zonele cu trafic mediu sau scăzut sunt potrivite cele de 8-12 milimetri. Înainte să îl alegi trebuie să decizi dacă îți dorești un sistem de încălzire în pardoseală și să cauți parchet care are rezistență termică pentru astfel de instalații. Nuanța joacă un rol important și se alege în funcție de dimensiunile camerei sau de culorile predominante din casă. Într-o încăpere de mici dimensiuni trebuie să folosești parchet deschis la culoare pentru a crea senzația de spațiu. În cele mari ai avantajul posibilității de a opta pentru nuanțe mai închise, mai ales dacă îți dorești să vopsești pereții în culori sobre. Atunci când bugetul îți permite, este recomandat lemnul masiv, datorită durabilității. Există o gamă variată de culori, texturi și tipuri de lemn din care poți alege cea mai potrivită variantă pentru stilul casei tale. Parchetul din lemn masiv este mai sensibil și va trebui să acorzi atenție specială produselor de îngrijire pe care le folosești. Va fi nevoie să eviți contactul cu prea multă apă atunci când dai cu mopul și să folosești substanțe cu efect de lustruire. Varianta mai accesibilă pentru cei care își construiesc o casă este parchetul laminat. Acesta are un preț mult mai mic decât cel din lemn masiv, este rezistent la zgârieturi și se curăță mai ușor. 


    Sursa foto: unsplash.com
Sursa foto: unsplash.com

Acoperișul

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să decizi ce formă vrei să aibă acoperișul casei. Cel într-o apă are o singură pantă înclinată sau dreaptă și se folosește, de regulă, pentru casele cu arhitectură contemporană. Acest tip de acoperiș este mai sensibil la vânturi puternice și mai scump. Cel în două ape este în formă triunghiulară, folosit pentru majoritatea caselor. Este recomandat pentru condițiile meteo nefavorabile și împiedică acumularea apei sau a zăpezii. Costurile nu sunt ridicate, datorită designului simplu. Acoperișul în patru ape este des întâlnit la casele cu un singur nivel, dar și la cele cu etaj din zonele cu ninsori și vânturi puternice. Pentru un astfel de acoperiș va trebui să cheltui o sumă mai mare, deoarece este nevoie de mult material. În ceea ce privește țigla pe care trebuie să o alegi pentru acoperiș, cel mai important factor care îți va influența decizia este durabilitatea. Pe primul loc în acest top se află țigla ceramică, a cărei durată de viață se află între 80-100 de ani. Aceasta este termorezistentă, nu se decolorează și face față tuturor agenților externi dăunători. Prețul este, desigur, mai ridicat, însă dacă nu vrei să ai probleme o viață și mai mult, alege ce-i mai bun. Țigla metalică este mai avantajoasă din punct de vedere al prețului, iar durata de viață este între 20-30 de ani. Aceasta se montează ușor și poți alege diferite grosimi, în funcție de buget. Ventilarea este, însă, slabă, și, în timp, țigla se decolorează. Dacă vrei să construiești și o mansardă, trebuie să iei în calcul și gradul scăzut de termorezistență al acestui tip de țiglă.

Izolația

Două dintre cele mai folosite materiale pentru izolația casei sunt polistirenul și vata bazaltică. Polistirenul este fabricat prin prelucrarea petrolului și are un preț accesibil. Casa este protejată de umezeala din exterior însă nivelul de absorbție depinde și de felul de polistiren folosit. Cel extrudat este ideal pentru zonele în care nu e nevoie ca pereții să respire, precum subsolurile, iar cel expandat se folosește pentru cele mai multe case. Vata bazaltică este se obține prin prelucrarea bazaltului - o piatră vulcanică - și izolează termic, dar și fonic. Vata bazaltică este rezistentă la foc, pe când polistirenul doar întârzie extinderea acestuia. În ceea ce privește efectele asupra sănătății, vata bazaltică are avantajul de a fi produsă dintr-un material natural, dar nici polistirenul nu îți poate afecta sănătatea, deși este un produs chimic. Vata bazaltică este, de regulă, de două ori mai scumpă decât polistirenul și trebuie să iei în calcul suprafața pe care vei avea nevoie de materiale și cât ești dispus să cheltui. 

Alege cele mai bune materiale și pune preț pe durabilitate. Fă-ți un plan pe termen lung și anticipează toate situațiile care ar putea să apară, pentru a decide mai ușor pentru ce produse să optezi și cum să acționezi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net