Merită să mănânci bio?

Ultima actualizare:

    Uneori, prețul unui aliment bio poate ajunge să fie aproape la fel ca la produsele normale
Uneori, prețul unui aliment bio poate ajunge să fie aproape la fel ca la produsele normale

Atunci când vedem pe o etichetă de aliment cuvintele bio, eco sau organic, din start căpătăm mai multă încredere. Îți răspundem mai jos la cele mai des întâlnite întrebări despre ce înseamnă „bio” și dacă merită să plătești mai mult pentru ele.

Ce este un aliment bio, organic sau eco?

Aceste trei cuvinte par a spune fiecare altceva, însă toate exprimă același lucru, iar ceea ce are diferit un aliment bio față de altele este modul în care a fost procesat sau creat. Știm cu toții că foarte multe alimente se produc cu ajutorul diferitelor substanțe chimice – de la pământul care e stropit cu insecticide la diversele substanțe artificiale folosite pentru a conserva mâncarea. Toate acestea, teoretic, cel puțin, nu au ce căuta într-un aliment care are eticheta bio.

Dacă scrie „bio” pe el pot să-l cumpăr fără să verific restul etichetei?

Specialiștii recomandă să verifici atent dacă în afară de cuvântul bio, eco sau organic se regăsește pe etichetă semnul de produs ecologic eliberat de un organism de control aprobat. Sub acesta trebuie neapărat să se afle și codul instituție care a realizat controlul. Mai mult, trebuie să scrie și de unde provine alimentul (dacă este din UE sau nu). Din păcate, oricine poate să scrie pe etichetă că e bio, folosind acest cuvânt în denumirea produsului. Acel certificat schimbă situația.

De ce produsele „bio” sunt mai scumpe decât cele normale?

Răspunsul este destul de complex, însă foarte pe scurt, putem menționa trei factori. În primul rând, producția BIO este mai puțin eficientă cantitativ de obicei, motivul pentru care se folosesc substanțe nenaturale fiind creșterea cantității. Apoi, produsele BIO sunt la mai mare cerere, iar cei care le doresc pe masă sunt dispuși să plătească mai mult, așa că producătorii profită. În al treilea rând, efortul de a le produce este mai mare, necesitând mai multe controale și soluții de conservare și ambalare în acord cu filosofia de mâncare organică.Uneori, prețul poate ajunge să fie aproape la fel ca la produsele normale – de exemplu, dacă veți urmări catalogul marilor supermarketuri, nu rareori produsele bio sunt la preț redus. De exemplu, în luna aprilie a anului 2021, găsim în catalogul Kaufland că laptele bio este redus cu 20%, în timp ce toate produsele din gama bio sunt reduse cu 30% timp de o zi. Este adevărat, însă, că în majoritatea cazurilor, echivalentul bio al unui produs vine cu un preț ceva mai mare.

Produsele vândute direct de țărani sunt „bio”?

Foarte multă lume cumpără direct de la fermieri. Din păcate, există oameni și oameni, sfatul nutriționiștilor și specialiștilor în alimentație fiind să vă asigurați de mai multe ori că sursa alimentelor este una cu adevărat sănătoasă. Atunci când hrănim membrii familiei, proveniența alimentelor devine extrem de importantă, deoarece sănătatea lor este în mâinile noastre. Dacă nu avem nicio chitanță la mână sau document care să ateste conformitatea unui aliment, în rarele, dar posibilele situații în care se poate întâmpla ceva rău nu vom putea face absolut nimic celui care nu a fost un comerciant responsabil.

În concluzie, nu tot ce zboară se mănâncă și nu tot pe ce scrie „bio” este cu adevărat așa. Chiar dacă implică un mic efort de fiecare dată când cumperi alimente pentru familie, este mai bine să verifici eticheta și să te asiguri că nu dai bani în plus pentru produse de calitate îndoielnică. 

image
image
image
image
image
image
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net