Monumentul istoric din România care a fost descoperit în urma defrișărilor de pe Valea Oltului: „Pentru prima dată când văd”

Recent, în urma lucrărilor de defrișare de pe Valea Oltului, au ieșit la iveală noi descoperiri istorice, de-a dreptul surprinzătoare. Totul se învârte în jurul Turnului Spart de la Boița, un monument istoric de importanță majoră pentru România.

Descoperiri făcute pe Valea Oltului în urma defrișării / Foto: Colaj Facebook. Țara cu Balauri
Descoperiri făcute pe Valea Oltului în urma defrișării / Foto: Colaj Facebook. Țara cu Balauri

„Turnul de la Boița a reprezentat unul dintre punctele vamale importante”

S-au făcut noi descoperiri arheologice, după ce s-au efectuat lucrări de defrișare pe Valea Oltului. Este vorba despre rămășițele Turnului Spart de la Boița și nu este prima dată când se fac astfel de descoperiri în zona respectivă.

Lucrările de defrișare au fost necesare pentru a se construi autostrada Sibiu-Pitești, iar în urma acestora au fost descoperite resturile Turnului Spart de la Boița. Pentru cine nu știe, aceasta este o clădire emblematică pentru Valea Oltului, iar construcția există încă din secolul XVI.

Pe vremuri, fortăreața medievală reprezenta granița dintre Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească. Acum, din clădire au mai rămas doar resturile zidului, în mijlocul căruia se afla Turnul, care a fost considerat în Transilvania, poartă de acces.

Turnul Spart de la Boița / Foto: Facebook. Țara cu Balauri
Turnul Spart de la Boița / Foto: Facebook. Țara cu Balauri

„Pentru prima dată văd cum trebuie și restul construcției ce făcea parte din complexul turnului de la Boița. Deși pare la îndemână de vizitat, înainte era destul de greu de făcut acest lucru din cauza vegetației şi a terenului înclinat. Acum e posibil pentru că s-au efectut lucrări de defrișare necesare construirii autostrăzii A1 Sibiu – Pitești. Zidul pornea de pe coasta muntelui, cu un pasaj boltit la nivelul drumului şi prelungit dincolo de turn până în albia Oltului.

Turnul de la Boița a reprezentat unul dintre punctele vamale importante pe drumul care lega Valahia de Transilvania, controlând astfel circulația navală și terestră în acest loc de pe Valea Oltului. În prezent nu este decât o ruină ce stă să se prăbușească în orice moment. Monument istoric având codul LMI: SB-II-m-A-12334”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook Țara cu Balauri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry Regele Charles Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
masina volan pixabay1 jpg
eb0xp9gqTGe 3O jpg
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alanya Turcia Unspalash jpg
hotel vacanta pixabay jpg
andrea galimberti sara stefanelli jpg
Nava Hetman Ivan Mazepa FOTO @DEFENSEEXPRESS / X
Michele  Köbke avion profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net