Motivul uluitor pentru care Mihai Eminescu s-a certat cu Regina Elisabeta. Scandalul a avut loc chiar la palatul regal

Motivul uluitor pentru care Mihai Eminescu s-a certat cu Regina Elisabeta. Scandalul a avut loc chiar la palatul regal! Ei bine, puțini știu că marele nostru scriitor și Regina Elisabeta nu au avut o relație apropiată. Între ei era o diferență de vârstă de doar 7 ani, iar fața în față s-au întâlnit doar de două ori. Iată cum a reușit Eminescu să îi lase o impresie proastă reginei.

De ce s-a certat Mihai Eminescu cu Regina Elisabeta
De ce s-a certat Mihai Eminescu cu Regina Elisabeta

De ce s-a certat Mihai Eminescu cu Regina Elisabeta

După cum știm, Regina Elisabeta publica sub pseudonimul Carmen Sylva. În timp ce se implica activ în activități regale și scriitoricești, Elisabeta a manifestat un interes profund pentru promovarea artelor. Salonul său era frecventat de personalități de seamă, printre care se numără Titu Maiorescu sau Vasile Alecsandri. De asemenea, printre invitați se afla și Mite Kremnitz, cumnata lui Maiorescu, care era doamnă de onoare a Elisabetei. Mite Kremnitz era, la rândul ei, o scriitoare remarcabilă și despre care se spunea că i-a fost iubită lui Eminescu. Mite ar fi servit ca sursă de inspirație pentru una dintre faimoasele sale poezii ale sale, „Atât de fragedă...", conform Adevărul.ro.

În salonul reginei Elisabeta, exista o notabilă absență - poetul Mihai Eminescu, care era cunoscut ca un publicist anti-monarhic. Cu toate acestea, regina Elisabeta a reușit să-l aducă la curte, după ce, alături de Mite, a tradus 21 de poezii ale poetului. De asemenea a insistat și l-a Maiorescu pentru a-l aduce pe Eminescu. Așa se face că o primă întâlnire față în față cu regina a avut loc la data de 30 octombrie 1882.

Expoziţia comemorativă „Elisabeta a României  Regina” jpeg

„Este prima întâlnire faţă în faţă dintre Eminescu şi regina Elisabeta. Poetul a venit îmbrăcat într-un frac împrumutat şi a fost tot timpul indispus şi taciturn, pe când Elisabeta, un suflet bun şi sensibil, s-a purtat foarte frumos cu el şi i-a complimentat versurile. În majoritatea timpului a vorbit Maiorescu, iar după întâlnire, Eminescu i-ar fi reproşat acestuia că «l-a dat în spectacol»“, spune Corina Dumitrache, mezeograf la Peleș, potrivit Adevărul.

La întâlnire, Regina Elisabeta a servit personal ceaiul poetului. Ulterior, regina a scris în jurnal că Eminescu a privit-o ca și cum era „un zeu servit de o muritoare”. Când regina i-a lăudat versurile, Eminescu a răspuns cu o anumită tristețe în voce că „Versurile se desprind de noi ca frunzele moarte de copaci." Momentul care a produs o adevărată ruptură a fost atunci când regina a cerut o opinie despre una dintre poeziile sale. Atunci poetul i-a spus sincer: „Majestate! În forma actuală cred că ar fi mai bine să nu fie publicată“.

Atunci, regina ofensată de cele auzite i-a replicat: Uiţi că vorbeşti cu regina României?“ „Da, dar nu cu regina poeziei!“, a încheiat poetul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lucian mandruta jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net