Viaţa fabuloasă a scriitorului care a ajuns la închisoare pentru defăimare. Era dușmanul lui Mihai Eminescu

Reprezentant de seamă al simbolismului românesc, promotor al literaturii science-fiction și creator al unei importante moșteniri literare, Alexandru Macedonski a fost un om ridiculizat și pus la zid din cauza caracterului și comportamentului său. S-a războit cu Eminescu, Alecsandri și Caragiale, și a fost un dușman al Junimii. Opera sa a avut de suferit din cauza caracterului dificil, ajungând să fie pus la zid de contemporani. Biografii l-au descris ca fiind egoist, needucat și gelos, iar orgoliul său i-a distrus cariera și și a ajuns la închisoare pentru defăimare. Ce i-a făcut lui Mihai Eminescu.

Alexandru Macedonski, dușmanul lui Eminescu, a ajuns la închisoare pentru defăimare
Alexandru Macedonski, dușmanul lui Eminescu, a ajuns la închisoare pentru defăimare

Născut pe data de 14 martie 1854, în Craiova, unde a urmat și studiile primare, dar și pe cele liceale, Alexandru Macedonski a fost un poet strălucitor, ruinat de caracterul său dificil. A fost un „băiat de bani gata” şi toată viaţa a afişat un aer de superioritate, considerându-se mai presus decât oricine. Prea mândru, egoist, nediplomat și invidios, scriitorul s-a lăsat toată viaţa condus de trăsăturile negative ale caracterului său şi din acest motiv întreaga sa operă a avut de suferit.

A ajuns la închisoare pentru defăimare

Poetul și-a petrecut anii tinereții în Australia, Elveția și Italia, timp în care s-a pregătit pentru admiterea de la Universitatea București, studii pe care le-a abandonat tot din cauza caracterului său dificil. În anul 1870, a debutat cu poezia „Dorința poetului”. Doi ani mai târziu, a apărut și primul său volum, numit „Prima verba”.

S-a declarat a fi împotriva junimiștilor, deoarece aceștia nu l-ar fi recunoscut așa cum el considera că merită. A avut conflicte cu aproape toți scriitori contemporani, inclusiv Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale şi chiar Mihai Eminescu. Din anul 1880, a editat revista Literatorul, care era în opoziție cu Junimea.

Inițial, Alexandru Macedonski a fost ignorat de junimiști. În revista Gimpele, Ion Luca Caragiale l-a ridiculizat, în anul 1874, spunând că are origini lituaniene. Un an mai târziu, Macedonski a fost, la Craiova, acuzat de defăimare și instigare la rebeliune împotriva Partidului Conservator și a prim-ministrului Lascăr Catargiu.

A fost apărat de avocatul liberal Nicolae Fleva, care i-a fost coleg de celulă, și a fost eliberat trei luni mai târziu. Ulterior, a scris despre Vasile Alecsandri, jignindu-l, că are comparații forțate, rime false, greșeli de construcție și de sens al cuvintelor.

Ce i-a făcut lui Mihai Eminescu

În 1883, conflictul dintre Alexandru Macedonski și Mihai Eminescu a atins apogeul. În momentul în care poetul s-a îmbolnăvit și a fost internat într-un sanatoriu, a fost publicată o epigramă dedicată Poetului X, care a stârnit critici.

„Un X… pretins poet-acum

S-a dus pe cel mai jalnic drum…

L-aș plânge dacă-n balamuc

Destinul lui n-ar fi mai bun,

Căci până ieri a fost năuc

Și nu e azi decât nebun.” – Alexandru Macedonski

Alexandru Macedonski a negat că ar fi fost vorba de scriitorul Mihai Eminescu, dar nimeni nu l-a crezut - chiar și jurnalistul Grigore Ventura, fost colaborator al Literatorului, a fost cel mai mare critic al său. „Începând de a doua zi, toate numerele revistei i s-au înapoiat pline de insulte. Nu i s-a publicat nici un rând de explicație. Prietenii l-au părăsit. Colaboratorii au emigrat. Mizeria l-a copleșit. Ani de zile a trăit în lipsurile cele mai groaznice. Nu mai avea mobile, nici cărți, nici haine, nici servitori.

Când năluca lui palidă și slăbănoagă se zărea singuratică pe la colțul stradelor laterale, inspira o milă amestecată cu spaimă, întocmai ca și femeilor din Florența care strigau la vederea lui Dante: Priviți pe acela care se întoarce din infern! Şi infernul lui Alexandru Macedonski a fost în adevăr dantesc”, scria, după conflictul dintre Alexandru Macedonski și Mihai Eminescu, contemporanul său, Cincinat Pavelescu, relatează Fanatik.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net