N-ai voie să tai acest copac, chiar dacă se află în propria ta curte. Amenda este uriașă

Ultima actualizare:

Click! îți spune care este copacul pe care n-ai voie să-l tai în România, chiar și în propria curte. Amenda pe care o vei primi este uriașă, dacă nu îndeplinești câteva condiții esențiale.

N-ai voie să tai acest copac nici măcar în propria curte. Amenda este uriașă
N-ai voie să tai acest copac nici măcar în propria curte. Amenda este uriașă

Dacă ai acest copac în curte și vrei să-l tai, ar fi bine să te răzgândești. Pomul este protejat de lege. Regula este valabilă indiferent dacă cetăţenii vor să taie un singur pom sau mai mulţi, chiar dacă este vorba de propria curte, transmite Adevărul.

Copacul despre care vorbim este nucul. Chiar ai nevoie de o autorizaţie de la Direcțiile pentru Agricultură Județene, pentru a putea tăia acest pom pe care îl ai în proprietate.

„Nucul este o specie de pom protejată de lege în momentul de faţă. Astfel, persoanele fizice sau juridice care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie sunt obligate să ceară autorizație, pentru obţinerea căreia trebuie îndeplinite anumite condiţii.

Cultura nucului din categoria pomi răzleţi (adică situaţi la distanţă unii de alţii) este reglementată în mod special de Legea Pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii.

În acest sens, cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă, iar aprobarea solicitării se face de către specialiştii direcţiilor teritoriale pentru agricultură, în urma unei verificări prealabile", relatează avocatnet.ro

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a tăia un nuc care se află în curtea ta

Tăierea poate fi, totuși, făcută dacă se îndeplinesc trei criterii prevăzute de Legea Pomiculturii, după cum urmează: 

  • pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană;
  • pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local;
  • pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Ce amendă vei primi dacă tai acest copac

Conform actului normativ în vigoare, indiferent de sistemul de cultură despre care este vorba (extensiv, intensiv, superintensiv sau pomi răzleţi), tăierea nucilor în lipsa autorizaţiei poate fi sancţionată de autorităţi cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei.

Sancțiunile sunt aplicate de către echipe de control abilitate ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Economiei şi Ministerului Internelor.

În baza legii, autorităţile sunt obligate să inventarieze nucii răzleţi şi cei din plantaţii, cu consemnarea proprietarilor şi a parcelelor cadastrale în care se găsesc.

Trebuie precizat că autorizația pentru tăiere prin depunerea unei cereri cu cel puţin o lună înainte de tăierea efectivă a pomului, iar aprobarea solicitării se face de către specialiști DAJ, în urma unei verificări prealabile în teren.   

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

image
image
image
image
image
image
bani banca bancnote jpeg
FotoJet (2) jpg
rugaciune credinta lumina paste shutterstock 712661815 jpeg
metrou bucuresti jpeg
oboseala shutter jpeg
Padure 1 dreamtime com jpg