Un loc magic din România! Cum ajungi la „bătrânul Carpaților”? Copacul are 900 de ani

Ultima actualizare:

Cel mai bătrân copac din România este un stejar și are peste 900 de ani. Copacul a devenit o adevărată atracție turistică pentru cei care caută frumusețile și minunile acestei țări. Și tu poți să ajungi la el foarte ușor!

Copacul are 900 de ani. Foto: colaj Facebook/Bătrânul Carpaților
Copacul are 900 de ani. Foto: colaj Facebook/Bătrânul Carpaților

Din fericire, România înca are multe secrete care merită descoperite. Pentru a găsi cei mai bătrân copac va trebui doar să ai la dispoziție câteva ore și să urmezi indicațiile sistemului tău de navigare. De unde vei parca mașina, te mai așteaptă doar o plimbare de 10-15 minute.

Merită să afli sfaturile lor! Insula unde trăiesc cei mai mulți oameni de peste 100 de ani! Cele zece secrete ale nemuririi

Supranumit "bătrânul Carpaților", arborele se află la marginea satului Mercheașa din județul Brașov. Descoperit în urmă cu aproximativ 10 ani, arborele a devenit o atracție turistică a zonei.

Cei care ajung acolo rămân fără cuvinte în fața acestui miracol. În secunda în care îl atingi și realizezi că „bătrânul” se află acolo de peste 900 de ani, rămăi fără cuvinte. De altfel, mulți dintre turiști se întind vara la umbra lui și rămân, preț de câteva minute lungi, cu cele mai ascunse gânduri ale lor.

Vezi și care este Cel mai periculos drum din lume! Șoferii sfidează moartea la peste 4.500 de metri

Cel mai în vârstă copac din România! „Bătrânul Carpaților” are 900 de ani

De mai bine de 900 de ani, stejarul secular a adunat poveștile tuturor celor care au trecut pe lângă el. Copacul și-a primit porecla de „bătrânul Carpaților”, după ce copiii din satul din apropiere au participat la un concurs pe tema celor mai interesanți arbori din împrejurimi. Fără nicio surpriză, stejarul de la Mercheașa a fost câștigător.

Citește și Fenomen ciudat în lacul Techirghiol! Apa a devenit roz. Care e explicația specialiștilor

Cel mai bătrân copac din România poate fi o idee excelentă de călătorie în România, în orice anotimp. Pozele nu reflectă magnitudinea acestui arbore. Abia ajunși acolo, călătorii rătăciți pot admira trunchiul care are o circumferință de 9,3 metri. Copacul are o coroană frumos rotunjită și o înălțime de aproximativ 21 de metri. 

Cum a fost determinată vârsta copacului? „Bătrânul Carpaților” are 900 de ani

Arborii din această specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an. „Al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani", spune Cătălin Cantor de la Asociația Carpaterra, conform Digi24.

Copacul are pajiștea lui, dar pe drumul către el veți vedea și alți arbori bătrâni. Sunt câteva sute de stejari seculari, dintre care cei mai mari au dimensiuni de la 2 la 7 metri în circumferință, a mai explicat reprezentantul Asociației Carpaterra.

Cel mai bătrân copac din România este sărbătorit în fiecare an, în primul weekend din luna septembrie. Atunci poate fi o variantă excelentă pentru cei care au la dispoziție o zi liberă. În cadrul acelui eveniment sunt organizate concerte, concursuri sportive și ateliere pentru copii, chiar în preajma arborelui.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net