Amenda care îl pândește pe fiecare turist de la Sarmizegetusa Regia! Ajunge la 600 de lei

Ultima actualizare:

Sarmizegetusa Regia este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase destinații turistice autohtone. Capitala civilizației dacilor a trecut prin mai multe reabilitări, pentru a favoriza un flux optim de turiști, cercetările arheologice fiind reluate la turație mare. Totodată, aceste schimbări au impus și un regulament de vizitare, cu reguli de bun simț, valabile și în alte destinații.

Amenda e cuprinsă între 300 și 600 de lei

Sarmizegetusa Regia se numără printre locurile cele mai căutate de turiștii care vizitează județul Hunedoara, însă unii dintre cei care ajung în capitala dacilor se pot trezi amendați din motive pe care le-ar putea considera banale, anunță Adevărul.

Una dintre „contravențiile” pentru care oaspeții Sarmizegetusei Regia pot primi amenzi între 300 și 600 de lei este așezarea pe iarbă.

Conform regulamentului de vizitare a sitului, întocmit în 2016 și actualizat în acest an, vizitatorii au obligația „să nu se așeze pe sol sau pe alte obiecte, precum scaune, șezlonguri, hamace, saltele etc.”

Vezi și: Cum a fost lăsat de izbeliște un tezaur monetar dacic, într-o pădure din județul Alba

Sarmizegetusa Regia este administrată de Consiliul Județean Hunedoara, prin Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică (DGAMPT). Radu Barb, directorul instituției, susține că măsura de interzice așezarea pe pământ în interiorul sitului UNESCO vizează protejarea monumentului, împreună cu alte reguli de vizitare avizate de un consiliu științific pentru cetățile dacice, din cadrul DGAMPT.

Există peste 50 de bănci pe care turiștii se pot așeza

Recent, un turist care se așezase pe iarbă și a fost prins în timp ce scrijelea un monument antic, lângă care se postase. De asemenea, măsura este luată și pentru a nu deranja alți vizitatori. În acest context, cel puțin 50 de bănci din lemn au fost amplasate în Sarmizegetusa Regia pentru a fi folosite de turiștii care vor să se odihnească aici. 

Unii turiști s-au plâns însă de această restricție, iar din cauza acestui punct în regulamentul de vizitare, monumentul istoric a primit o mulțime de recenzii negative. 

Regulamentul de vizitare a Sarmizegetusei Regia conține peste 20 de reguli care, încălcate, le pot aduce amenzi turiștilor. Printre obligațiile vizitatorilor se numără: să nu aprindă focul în sit, să nu intre cu mijloace motorizate, cărucioare (cu excepția persoanelor cu handicap locomotor) sau biciclete, să nu pătrundă în Sarmizegetusa cu substanțe pe bază de ulei, cu tămâie, lumânări, candele etc., să nu profaneze situl, să nu se așeze pe monumente, să nu rupă vegetația, să nu ia pietre din așezarea dacică, să nu participe la ceremonii sau ritualuri, să nu afișeze steaguri sau bannere, să nu împrăștie rămășițele incinerate în Sarmizegetusa Regia, să nu practice acte de nuditate sau alte indecențe în interiorul capitalei dacilor.

Citește și: Au trecut 427 de ani de la Bătălia de la Călugăreni. A câștigat Mihai Viteazul?

Regulamentul prevede și o serie de recomandări pentru turiști: să aibă o atitudine respectuoasă, o ținută decentă care să nu conțină sloganuri politice, mesaje ideologice sau imagini indecente, să nu introducă și să consume băuturi alcoolice sau droguri. Câinii de companie trebuie, de asemenea, ținuți în lesă, în timpul vizitării Sarmizegetusei Regia.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
al treilea razboi mondial profetii jpeg
Pestera Lacului Verde jpeg
ardei jpeg
magazin lidl jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net