Au trecut 427 de ani de la Bătălia de la Călugăreni. A câștigat Mihai Viteazul?

Bătălia de la Călugăreni, când oastea condusă de Mihai Viteazu a înfruntat armata otomană aflată sub coordonarea lui Sinan Pașa, s-a desfășurat între 13 și 23 august 1595.

Campaniile lui Mihai Viteazul jpeg
Mihai Viteazul a înfruntat armata otomană, la Călugăreni, în august 1595

Astfel, sâmbătă 13 august, comemorăm 427 de ani de la una dintre cele mai cunoscute bătălii medievale desfășurate pe teritoriul țării noastre.

Apare, ca de fiecare dată, întrebarea dacă, într-adevăr, Mihai Viteazul chiar i-a înfrânt pe turci în urma acelui conflict.

Bătălia a început într-o zi de duminică

Bătălia a început într-o zi de duminică, de fapt și a fost prezentată ca o mare victorie, în lecțiile de istorie din perioada comunistă.

Filmul realizat de Sergiu Nicolaescu, în anii 70, a întărit această teorie și chiar a indus, fără intenție, impresia că luptele au avut loc în zona podului actual de peste râul Neajlov, de pe Drumul Național 5, din Călugăreni.

Citește și: În luna iulie, în cinematografe, apare Denis Ștefan în rolul lui Mihai Viteazul

Mihai Viteazul s-a prezentat pe câmpul de bătălie cu aproximativ 10.000 de oameni în încercarea de a opri armata otomană de 100.000 de oameni, dintre care au participat la luptă aproximativ 30.000 - 40.000 de soldați, conform Historia.ro 

În realitate, printr-o strategie militară exemplară, Mihai Viteazul a reușit să atragă într-o capcană armata otomană, care nu era în avantaj, datorită numărului mare de soldați, întrucât terenul de luptă era îngust și mlăștinos, râul Neajlov, cu un debit și o albie mult mai mare la vremea respectivă, fiind o barieră naturală.

Otomanii au ocupat Bucureștiul

Astfel, ajutat de relief, Mihai Viteazul i-a „tocat” pe otomani suficient de mult încât turcii să necesite o reorganizare și o nouă strategie militară. Practic, i-a atras într-o luptă de uzură.

Bătălia de la Călugăreni nu a oprit avansul armatei otomane. Domnitorul muntean s-a retras către zona montană, pentru a primi întăriri, având pe urme o armată otomană demoralizată și deteriorată.

Citește și: Trecem adesea prin Piața Universității. Dar știm pe lângă ce trecem? De la Academia Domnească, la Palatul Generala

Otomanii au ocupat Bucureștiul, însă, ulterior, susținut de o armată mult mai numeroasă, Mihai Viteazul avea să-i gonească pe otomani, învingându-i decisiv în Bătălia de la Giurgiu, la mijlocul lunii octombrie 1595.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

cub silvia chifiriuc png
cub loredana groza png
FotoJet jpg
cub acident avioane Heathrow Londra
Margrethe a Danemarcei (4) jpg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
colaj coolio png
FotoJet jpg
h 52574265 jpg
militari din Armata Naţională a Republicii Moldova
image
image
image
image
Lindsay Marsh a spus că se simte umilită jpg
Buncărele de lux vor fi construite sub conacele miliardarilor jpg
Bărbați ruși cu bagaje pe jos sau cu biciclete ies din Rusia și trec în Georgia pe la vama din Verkhnii Lars FOTO EPA EFE (3) jpg
must jpeg
Margrethe a Danemarcei (4) jpg
FotoJet jpg