Acesta este Colosseumul de sub Retezat! Unde poate fi vizitat

Amfiteatrul antic din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflat în șantier, trece prin transformări uriașe, odată cu lucrările de restaurare și punere în valoare a monumentului, finanțate de Uniunea Europeană, transmite Adevărul. Situl arheologic poate fi vizitat, fiind amplasat în localitatea hunedoreană Sarmizegetusa, lângă Drumul Național 68.

Amfiteatrul este în proces de restaurare

Proiectul este unul ambițios, peste 17 milioane de lei fiind investite, din fonduri europene, accesate de Consiliul Județean Hunedoara, pentru restaurarea amfiteatrului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Lucrările au început recent și au termen de finalizare luna decembrie a anului 2023. Arena antică de la poalele Retezatului, un „colosseum” în miniatură, își va schimba complet înfățișarea, față de cea cu care s-au obișnuit localnicii și oaspeții săi, de la dezvelirea sa de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Una dintre cele mai izbitoare transformări vizează amenajarea unor tribune metalice pe o latură a construcției antice.

Iniţial, proiectanții au propus reconstruirea şi înălţarea tribunei numită a oficialităților, pentru a căpăta înfăţişarea pe care locul o avea în secolul al II-lea. Astfel, urma să fie folosită marmură de la exploatările din Munții Poiana Ruscă, pentru că marmura s-a aflat în componenţa monumentului, dar cu timpul ea a fost luată şi transformată în var.

Studiile necesare elaborării Proiectului tehnic au dus la renunțarea la materialele alese inițial, din motive de siguranță. Marmurei i-au fost preferate materiale moderne, mai ușoare.

„Soluția inițială nu a fost agreată de specialiștii de la Institutul Național al Patrimoniului, deoarece o nouă construcție de piatră ar fi afectat structura monumentului antic. De aceea au fost preferate structurile metalice pentru realizarea tribunei oficialităților, care nu vor dăuna monumentului”, susține Alin Țambă, vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa, oraşul întemeiat de împăratul Traian în jurul anului 106, se află la poalele Retezatului, în Țara Haţegului. În Antichitate, aşezarea purta numele Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa şi a fost locul unde s-au aşezat numeroşi veterani din trupele care au luptat pentru cucerirea Daciei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Acasă la Ana Morodan acasa
droguri jpg
Uniunea Europeană FOTO via News
leonardo da vinci jpeg
cea mai grea bicicleta facebook jpg
Cuplu care doarme in pat - pozitii de somn FOTO Shutterstock