Doreii au împrăștiat oasele dintr-un cimitir preistoric, lângă Deva

Ultima actualizare:

În localitatea Vețel, județul Hunedoara, există un sit arheologic, cu un bogat inventar de artefacte istorice, din diferite perioade, de la vestigii preistorice, până la piese din epoca romană.

Rămășițe omenești, din perioada presitorică, la Micia. Sursa: Facebook
Rămășițe omenești, din perioada presitorică, la Micia. Sursa: Facebook

Situl numit „Micia” a fost, weekendul trecut, scena unui festival cu tema reconstrucției istorice a locului, în scopuri educaționale. Doar că, lipsa educației și a disciplinei în construcții au dus la o tragedie.

O parte a sitului istoric a fost distrusă, iremediabil, de o echipă de muncitori, ai unei importante companii, activă în mai multe proiecte de infrastructură, la nivel național.

În zona unde se lucrează la reabilitarea unor trasee feroviare, echipele constructorului au răvășit un cimitir din epoca bronzului! Oasele celor înhumați în urmă cu mii de ani pot fi zărite, în brazdele de pământ întorse.

Muncitorii au mai distrus și o așezare civilă, din sit

Descoperirea a fost făcută chiar de arheologii și de administratorii sitului, care vorbesc, într-un material video filmat la fața locului, și despre o altă acțiune similară!

Anterior, se pare că muncitorii au mai distrus și rămășițele unei așezări civile, conservată în sol de mii de ani. Culmea, se pare că respectiva companie ar fi trebuit să beneficieze de asistență arheologică, din partea unor experți subcontractați, atunci când porneau lucrări care implicau săpături.

Citește și: A dat lovitura! Un fost poliţist a găsit o comoară îngropată

Practic, fiecare constructor are nevoie de parcurgerea unei etape, care implică analiză arheologică și, dacă sunt identificate locuri cu potențial arheologic, se aplică descărcarea de sarcină istorică.

Adică, arheologii sapă și analizează, prin metode științifice, pentru a preleva și conserva artefactele, acestea oferind informații istorice prețioase.

Dezastrul de la Micia vine la scurt timp, după ce pe șantierul drumului care urmează să lege Oradea de Autostrada A3, a fost identificat un mormânt, din epoca bronzului, cu un inventar senzațional, 160 de brățări din aur, 800 de mărgele și alte obiecte importante.

Lângă Oradea, pe un șantier a fost salvată o comoară

În respectivul caz, s-a acționat exemplar, comoara fiind recuperată integral. Comora e reprezentată de multitudinea de informații oferite despre obiceiurile funerare, dintr-o perioadă, foarte îndepărtată, cu mii de ani, înaintea erei noastre.

Situl de la Micia a fost marcat de mai multe descoperiri importante, de la așezări preistorice până la un castru roman. Imagiile dezastrului au fost publicate, în mediul online, de Doctor Mihaela Simion, responsabil științific al sitului de la Micia.

Citește și: A găsit 167 de monede romane din argint

Situația este imposibil de remediat, din păcate, muncitorii distrugând întregul contextul arheologic, stratigrafia, probabil artefactele și rămășițele umane depuse. Autoritățile ar trebui să aplice legea pentru a face cunoscută situația, în speranța că asemenea dezastre vor fi evitate. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!         

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net