Mormântul unui domnitor al Moldovei, descoperit la o mănăstire din Iași. Ce au găsit arheologii în criptă


    Mormântul domnitorului din Moldova Eustratie Dabija se află la Mănăstirea Bârnova,FOTO: barnova.mmb.ro
Mormântul domnitorului din Moldova Eustratie Dabija se află la Mănăstirea Bârnova,FOTO: barnova.mmb.ro

O echipa de arheologi a descoperit cripta unde a fost înmormântat domnitorul Eustratie Dabija la o mănăstire din Iași. Au fost găsite două cranii care sunt, foarte probabil, al acestuia și al fiicei sale.

Descoperirea a avut loc pe 16 august la celebra Mănăstire Bârnova – județul Iași, care se află în plin proces de restaurare și reabilitare, conform BZI.ro.

Ce au găsit cercetătorii în cripta lui Dabija

Echipa de cercetători, care a făcut descoperirea, este coordonată de dr. Mădălin-Cornel Văleanu – cercetător științific și arheolog la Muzeul de Istorie a Moldovei. Concret, în cripta unde a fost înmormântat domnitorul Eustratie Dabija au fost găsite două cranii care sunt, foarte probabil, al acestuia și al fiicei sale. A fost găsită, de asemenea, și o monedă din cupru.

”Am început aceste săpături arheologice exact pe locul unde se află mormântul domnitorului Eustratie Dabija. Deja am găsit oseminte, urme materiale ce țin de locul îngropăciunii, anume de sicriu. Ceea ce știm este că aici a fost înmormântat acest domnitor și, peste el, la 12 ani, fiica sa. După 1990, mormântul a fost jefuit… Mai mult, peste mormânt a fost turnat beton pe care acum îl decopertăm”, a explicat șeful echipei de arheologi.

Lucrările la Mănăstirea Bârnova a fost ctitorită de domnitorul Moldovei Miron Barnovschi-Movilă (1626-1629, 1633), de la care își trage și denumirea, iar lucrările au fost terminate de domnitorul Eustratie Dabija (1661-1666).

Cum a ajuns domnitor Eustratie Dabija

Eustratie Dabija a fost un boier de țară din Ținutul Putnei. În 1657, Dabija era vornic al Țării de Sus, ca mai apoi să devină domnitor. A deținut rangurile de paharnic și ban. În 1663 a participat împreună cu seraskierul turc și cu Grigore I Ghica al Țării Românești la campania turcilor împotriva împăratului Germaniei. Astfel, venind în ajutorul lui Mihail Apafi, omul turcilor, au început luptele împotriva lui Ioan Kemeni, susținut de habsburgi. A fost ultimul domn care a bătut monedă moldovenească, bani mărunți de aramă.

A murit la 11/21 septembrie 1665 și a fost înmormântat la Bârnova. A avut ca soție pe Dafina-Ecaterina și o fiică, Anastasia. Dafina era fiica boierului Ionașco Jora și fusese anterior căsătorită cu Dumitru Buhuș Vistiernicul.  Eustratie Dabija a stat pe tronul Moldovei timp de patru ani, între 1661 și 1665.

Citește și:Epidemiile în România. De la ciuma care a ucis trei domnitori, la tifosul ce a omorât 300.000 de români

Cum au scapat prostituatele de legea lui Mavrocordat

shutterstock 1833215881 jpg
mihai voropchievici jpg
cub theo rose anghel damian png
cub ioana ilie nastase png
foto 1   Radu Stefan Banica jpg
cub mircea baniciu png
horoscop jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
Volodimir Zelensky FOTO Profimedia
vaccin covid foto Pixabay
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 28 noiembrie stefan cel nou jpg
printul harry profimedia 0685156749 jpg
efecte busuioc 0 jpeg
autostrada jpg
Lui Niculae Bădălău i s au furat bunuri din casă în valoare de 80 000 de euro jpeg
FotoJet (2) jpg