Ne aşteaptă trei zile de foc! Îţi spunem cum să te pregăteşti pentru plajă
Prosop sau rogojină, jucării pentru cel mic, saltea de apă, colac, umbrelă de soare... crezi că n-ai uitat nimic? Nu de alta, dar sunt accesorii obligatorii pentru o zi de plajă. Şi, cum de azi până luni temperaturile vor trece de 35 de grade, cu siguranţă te vei răcori la ştrand sau piscină.
Se anunţă zile călduroase în acest weekend, iar temperaturile ridicate te vor trimite direct la ştrand sau piscină. Însă înainte de a merge la bălăceală, ar trebui să te pregăteşti cum se cuvine şi să nu uiţi nimic acasă. Marile magazine şi hypermarketuri au scos la vânzare o mulţime de produse de sezon, pentru plajă, de care să te bucuri tu, dar şi copilul tău. Astfel, pe rafturi vei găsi jucării pentru nisip, seturi de lopăţele, găletuşe, forme colorate, dar şi produse textile precum prosoape sau rogojini. Pentru ca distracţia să fie maximă, cumpără-i copilului tău un colac, o saltea de apă, dar şi accesorii precum cască şi ochelari protectori. Evident, pentru că nu te poţi expune la soare în mijlocul zilei, vei avea nevoie de creme cu factor de protecţie ridicat, de preferat 50+. Nu uita să foloseşti crema de fiecare dată după ce ieşi din apă! Şi de insolaţie va trebui să te fereşti. Aşadar, nu uita să-ţi protejezi capul cu o şapcă, bandană sau pălărie. Ochelarii de soare şi umbrela sunt alte accesorii fără de care nu ar trebui să pleci la plajă. Şi încă un sfat: nu uita acasă papucii! Ai spune că nu sunt un accesoriu obligatoriu, însă medicii te vor contrazice: banalii şlapi te vor proteja împotriva bolilor de piele pe care le poţi contacta atunci când foloseşti duşurile sau toaleta, dar şi împotriva înţepăturilor sau a tăieturilor.
Maxime de 36-37 de grade, de azi până luni
Meteorologii anunţă zile caniculare, cu maxime de 36-37 de grade Celsius. Valul de căldură acoperă, mai întâi, regiunile vestice şi sud-vestice, apoi pe cele sudice şi estice. Potrivit specialiştilor de la Administraţia Naţională de Meteorologie, se vor înregistra chiar şi 37 de grade în Lunca Dunării. De asemenea, astăzi, mâine şi luni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. Asta înseamnă că, pe lângă căldura sufocantă, ne vom confrunta şi cu o umezeală ridicată, fapt ce va face aerul irespirabil.
Reguli pe care să le respecţi ca să nu te îneci
- Supravegheaţi permanent copiii aflaţi în apă sau în apropierea acesteia.
- Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.
- Nu vă aventuraţi în apă când sunteţi în stare de ebrietate, seara târziu sau pe timp de noapte.
- Evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente. Aceste zone sunt extrem de periculoase şi rişti să-ţi pierzi viaţa.
- Nu intraţi în apa rece înfierbântaţi, după ce aţi stat foarte mult timp la soare.
- Nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii, sunt acte de teribilism care vă pot costa viaţa.
- Dacă vă aflaţi pe Litoral, respectaţi întocmai avertizările salvamarilor şi nu intraţi în apă dacă este arborat steguleţul roşu.
- Dacă mergeţi la scăldat la râu, nu intraţi în apa învolburată pentru că în aceste zone curenţii sunt puternici.
Mergi la scăldat pe lac? Îţi rişti viaţa!
Lacurile din București ascund pericole la tot pasul, iar scăldatul este interzis. Însă avertismentul nu este luat în serios şi, de multe ori, auzim despre accidente în care tineri sau copii au murit înecaţi. Plutonierul Marian Mitrea, scafandru cu peste 25 de ani experiență, ne spune care sunt capcanele care se ascund în adâncuri şi cum să ne ferim de ele.
- Lacul Băneasa – „Luciul apei și căldura nu-ți dau o secundă de gândit că, sărind în apă, poți da cu capul de un bloc imens de beton armat”,
- Lacul Pantelimon – “În apropiere de Lebăda, se intră ușor în șoc termic. Cei care se scaldă în acel perimetru vor constata că în mijlocul apei temperatura este între 0 și 10 grade. Asta, din cauza unui izvor cu apă foarte rece. Pe moment nu realizezi că treci dintr-o dată de la 20 de grade la temperaturi foarte scăzute”.
- Lacul Ciurel – „Te poți răni foarte ușor din cauza obiectelor aruncate de localnici. Fierul este marea problemă. Am găsit aici frigidere, mașini de spălat, mașini auto, un recamier de pe vremea bunicii.”
- Lacul Snagov – „În Snagov nu se ține cont de reguli. Dacă arunci balize roșii pentru salvarea unei vieți, dacă faci un perimetru sau execuţi un antrenament, trebuie să fii cu ochii în patru. Se trece peste ele pentru că nimeni nu știe că sunt de avertizare. Este un trafic infernal. A trebuit să sar în apă pentru a încetini o șalupă, căci sub apă erau scafandri. Navigatorul mi-a spus senin că nu știe de ce sunt balizele. Cei care se scaldă aici sunt în pericol să rămână captivi vegetației foarte dense”.
- Râul Dâmbovița – Pe fundul lacului se găsesc resturi feroase, plase din metal, cauciuri, resturi de uz casnic (aragaz, mașini de spălat).
- Lacul Mogoșoaia – Aici, vegetația este foarte densă, iar mâlul atinge între 20-40 cm.
- Lacul Floreasca – Este, poate, cel mai curat lac, pe fundul acestuia negăsindu-se obiecte care te pot accidenta.
Grătarul ideal are boxe şi suport pentru bere
Ce poate fi mai plăcut decât să stai în mijlocul prietenilor la un pahar de bere, muzica să rupă boxele şi să-ţi sfârâie mititeii pe grătar? Un britanic în vârstă de 41 de ani a inventat grătarul care te distrează şi-ţi face poze. „Iute şi furios” este considerat cel mai dotat grătar al tuturor timpurilor. El este echipat cu o mulţime de dispozitive moderne, printre care un băţ pentru selfie, suport pentru bere, pentru iPad şi boxe. Inventatorul său, Oliver Boyd, din Essex, a lucrat o săptămână încheiată să creeze un grătar practic, dar şi distractiv.
Grătarul mai are printre dotările sale şi lanterne, spoturi luminoase, neoane, desfăcător de sticle şi o ţeavă de eşapament. Pentru crearea acestuia au fost luate în considerare părerile a 2.000 de clienţi ai unui lanţ de magazine din Marea Britanie.