Nu-ţi mai poţi plăti ratele? Uite cum te ajută băncile!
George a contractat în 2010 un credit de nevoi personale, iar în prezent nu mai poate plăti ratele. “Asta, pentru că, între timp, veniturile mele au scăzut mult”, ne-a spus cititorul. În situaţia asta se regăsesc foarte multe persoane. Reporterii Click! au vorbit cu reprezentanţii a trei bănci şi au aflat care sunt soluţiile cu care vin acestea pentru a te ajuta să ieşi din impasul financiar.
Primul pas pe care trebuie să-l faci este să anunţi banca despre situaţia în care te afli. „De obicei, clientul vrea să plătească, dar nu mai poate să achite întreaga sumă. Trebuie să aflăm cât poate achita pentru ca soluţiile cu care vine, ulterior, banca să se alinieze cu capacitatea lui de plată. Apoi, trebuie să vedem cât de gravă este problema. Poate fi vorba despre o reducere salarială temporară, de o pensionare sau o pensionare anticipată, de un deces”, ne spune directorul executiv Retail Risc din cadrul Raiffeisen Bank, Mihai Răuţă. În funcţie de toţi aceşti factori, băncile vin cu diverse propuneri, de la caz la caz.
Raiffeisen Bank
- Amânarea unei plăţi (aplicabilă în cazul unor probleme pe termen scurt, 1-3 luni);
- Extinderea perioadei de creditare: atunci când este posibil, în anumite cazuri se poate reduce rata lunară.
- Reducerea pe perioade scurte de până la şase luni a ratei: pentru probleme temporare se poate aplica o reducere temporară a costurilor aferente creditului deţinut, în vederea reducerii ratei pe această perioadă.
- Consolidarea: se poate analiza consolidarea mai multor credite într-unul singur, eventual cu garanţie imobiliară, care poate oferi un termen mai lung de rambursare şi o rată mai mică.
- Girantul: Identificarea unui girant care poate contribui la plata ratelor.
BCR
- Banca desfăşoară o campanie prin care oferă clienţilor cu credite garantate (mai puţin Prima Casă) rate reduse cu până la 30%. Concret, este propusă o dobândă anuală echivalentă cu media pieţei – 4,95% – şi fixă pentru 5 ani. Apoi, ea este calculată la Euribor + 3%. Pentru creditele de consum cu ipotecă, dobânda este cu 1% mai mare.
- O soluţie pe termen scurt ar fi restructurarea creditului, doar dacă nu înregistrezi întârzieri la plata ratelor mai mari de 180 de zile. Restructurarea presupune ca pe o perioadă de 3,6 sau 12 luni să plăteşti o rată compusă din rata de credit şi rata de dobândă diminuată. La finalizarea perioadei de restructurare la soldul curent vor fi adăugate şi sumele rezultate din diferenţa de dobândă neachitată. Deci, creditul tău va fi mai mare.
- O altă soluţie, pe termen lung, presupune extinderea perioadei de creditare. Şi comasarea mai multor credite într-unul singur este o variantă pe care banca ţi-o poate propune.
- Piraeus Bank
Pentru a-i ajuta pe cei care nu mai pot să suporte valoarea ridicată a ratelor la creditele cu garanţie imobiliară în euro sau franci elveţieni, Piraeus propune reducerea ratelor lunare. Asta înseamnă o dobândă variabilă cu marjă fixă pe toată durata creditului de 4,4% la care se adaugă indicele de referinţă aferent creditului, revizuit la 3 luni. Această propunere se adresează celor afectaţi de fluctuaţiile cursurilor de schimb. Potrivit reprezentanţilor băncii, ratele se vor reduce, în medie, cu 13%, putând ajunge şi până la 35%. Piraeus propune clienţilor reeşalonarea creditului, reducerea temporară a ratei dobânzii şi o perioadă de graţie cu achitarea unei rate reduse.
Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori conţine la art. 35 un amendament prin care băncile sunt obligate, la cererea clienţilor, să propună refinanţarea sau reeşalonarea creditelor. Condiţia este ca aceşti clienţi să aibă în prezent un grad de îndatorare mai mare decât la momentul contractării împrumutului. Practic, aceste persoane au venituri mai mici şi nu mai pot plăti ratele iniţiale.