Obiceiuri în bucătărie la care ar trebui să renunți – ce greșeli majore poți evita
Regulile sunt făcute ca să fie încălcate. Uneori, este amuzant să procedezi așa, dar atunci când vine vorba despre propria bucătărie, anumite obiceiuri pe care le consideri inofensive s-ar putea să nu fie deloc așa. Sunt o mulțime de practici zilnice care, încetul cu încetul, afectează sănătatea familiei tale.
Mai jos sunt câteva astfel de obiceiuri pe care ar fi mai bine să le eviți, indiferent că ești o gospodină desăvârșită sau doar o începătoare în ale gătitului.
Nu verifici frecvent țevile
Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care le poți face este să nu verifici țevile care trec prin bucătăria ta. Scurgerile sunt o invitație deschisă pentru gândaci și mucegaiuri, mai ales că vorbim despre un loc călduros din casa ta, pentru că folosești cuptorul sau aragazul cu regularitate. Prin urmare, din când în când, verifică dacă toate garniturile și îmbinările sunt în regulă. Reține că nu este nevoie de o inundație majoră ca să chemi instalatorul.
Apoi, ca să eviți umezeala nedorită, ai grijă ca atunci când alegi un produs din categoria chiuvete bucatarie, magazinul de unde cumperi să fie unul de încredere și să îți ofere și servicii de consultanță, să-ți poată răspunde la întrebări despre materialul din care sunt făcute, cum se montează ori modul de a le întreține corespunzător. În plus, asigură-te că faci măsurătorile corecte, astfel încât chiuveta să fie fixată bine deasupra măștii sau încorporată. De asemenea, este recomandat să folosești siliconul pentru a acoperi toate spațiile prin care ar putea exista scurgeri.
Nu renunți cu anii la tigăile și oalele tale
Este adevărat că vasele de bucătărie sunt făcute să dureze, dar au și ele o viață. Dacă încă mai folosești o tigaie care are fundul acoperit cu un strat nonaderent cum este teflonul, ceramica sau piatra, deși o întrebuințezi de peste zece ani, poate ar fi bine să renunți la ea.
Specialiștii recomandă ca odată la trei–patru ani să schimbi vasele de gătit, mai ales dacă observi că se deteriorează. De pildă, în cazul tigăilor, dacă apar zgârieturi pe fundul tratat cu materiale nonaderente, este posibil ca mici particule din acesta să ajungă în mâncare, fără ca măcar să îți dai seama.
Folosești același tocător pentru a tăia orice ai nevoie
Desigur, îți este mai comod să folosești același tocător pentru a tăia toate ingredientele de care ai nevoie atunci când gătești, gândindu-te că dacă îl speli bine este suficient. Carnea proaspătă, însă, mai ales cum este cea de pasăre, poate fi purtătoarea unor bacterii periculoase, iar cea de pește lasă un miros pregnant. Prin urmare, ar fi bine să folosești tocătoare diferite pentru a mărunți legumele și zarzavaturile, respectiv pentru a tăia carnea.
Mai mult, indiferent de materialul din care este făcut tocătorul, din plastic sau din lemn, simpla lui frecare cu spălătorul de sârmă sau cu buretele abraziv s-ar putea să nu mai fie eficientă la un moment dat. Dacă vezi că suprafața lui este plină de tăieturi, ar fi mai indicat să-l înlocuiești cu unul nou decât să te chinui să îl dezinfectezi, pentru că în ciuda efortului tău nu mai reușești să-i scoți fața, cum se spune.
Nu dezinfectezi buretele pentru spălat vasele
Potrivit Organizației Internaționale pentru Siguranță și Sănătate Publică, din Statele Unite, NSF, unele dintre cele mai murdare obiecte din casa ta sunt bureții pentru spălat vasele. Acest lucru se întâmplă frecvent, pentru că nu sunt dezinfectați cum trebuie între folosiri. Astfel, ei reprezintă mediul perfect pentru dezvoltarea bacteriilor și a germenilor.
Experții de la NSF recomandă ca, imediat după utilizare, să pui buretele la microunde pentru două minute. Acesta ar trebui să fie un obicei zilnic, mai ales dacă speli vasele de mai multe ori pe zi. Apoi, o dată la cel mult două săptămâni, este indicat să îl schimbi cu unul nou. Mai mult decât atât, specialiștii spun că variantă mai bună sunt materialele textile, pe care le poți spăla odată cu alte rufe. Totodată, indiferent cât de bine dezinfectezi spălătorul de vase, nu ezita ca în fiecare zi să torni apă fiartă în chiuvetă și să folosești produse de curățat pentru toate suprafețele din bucătăria ta.
Așadar, indiferent că gătești în fiecare zi sau ocazional, reține că este foarte important pentru tine și pentru familia ta să îți formezi obiceiuri sănătoase în ceea ce privește ingredientele pe care le folosești pentru preparatele tale, modul în care întreții ustensilele și vasele, precum și felul în care menții curățenia în bucătărie.
Sursa foto: Shutterstock