Temperaturile nefireşti de mari afectează animalele. Medicii veterinari trag un semnal de alarmă. Iată la ce să fiţi atenţi

Ultima actualizare:
urs
urs

Este o iarnă atipic de caldă, cu temperaturi de 10, chiar 12 grade Celsius. Acest lucru afectează atât animalele sălbatice, cât şi pe cele domestice. Mulţi căţei au ajuns la doctor muşcaţi de căpuşe.

Două probleme întâmpină animalele de companie în această perioadă. Prima şi cea mai importantă o reprezintă căpuşele, care se simt foarte bine la temperaturi cuprinse între 5-6 grade (minimum) şi 10-12 grade, spune medicul veterinar Daniel Lescai pe site-ul său, doctor-vet.ro. „Există un pericol real de transmitere a bolilor vectoriale precum Babesioza, Anaplasmoza, Borelioza şi Ehrlichioza. Chiar am avut multe cazuri de Babesioză în această perioadă. Căpuşele sunt prin parcuri, în zonele cu resturi de vegetaţie. Este clar că şi puricii se vor simţi bine şi putem observa o infestaţie mai puternică. Pericolul de îmbolnăvire este mare", spune dr. Daniel Lescai, care vă sfătuieşte să vă deparazitaţi periodic, corect şi eficient, animalul.

O a doua problemă cu care se pot confrunta câinii şi pisicile este legată de năpârlire. Pentru că s-a încălzit, ele pot începe să-şi schimbe "cojocul" cu cel de primăvară. Mai afectate sunt animalele care stau afară. "Vremea mereu schimbătoare ar putea să influenţeze modul în care organsimul unui câine îşi desfăşoară procesul de năpârlire, de înlocuire a părului cu unul specific sezonului. În aceste cazuri există posibilitatea de a ne confrunta cu un proces incomplet sau întins pe o perioadă foarte lungă, afectând astfel sănătatea pielii şi rezistenţa organsimului în general", mai spune specialistul pe blogul său.

Animalele sălbatice care hibernează vor fi şi ele afectate de încălzire. Nu este exclus ca, în această perioadă, dacă vă plimbaţi pe munte şi vă abateţi de la traseu, să daţi nas în nas cu ursul, scos din bârlog de apa provenită de la zăpada topită.


    urs
urs

"Procesul de ieşire şi de reintrare în hibernare îi consumă animalului foarte multă energie. El va ieşi din bârlog şi va încerca să-şi caute hrană, însă nu prea va găsi. Dacă îl va surprinde un nou val de frig şi de zăpadă, va trebui să intre din nou în hibernare, iar el este deja slăbit, lipsit de vitalitate", atrage atenţia medicul Daniel Lescai.

Hibernarea animalelor de companie, cum ar fi aricii sau broaştele ţestoase, poate fi controlată de om şi vietăţile să nu aibă prea mult de suferit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
zapada transfagarasan jpg
cheie usa istock jpg
index webp
roman mort spa jpg
sare epsom jpg
bani multi pensie jpg
contor energie electrica
fasole alba uscata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net