Oraşul din România care a rămas falit. Localnicii l-au abandonat, iar străzile sunt aproape pustii

Orașul din România din care oamenii au fugit. Cândva era extrem de populat, însă acum străzile au rămas pustii. Față de anul 2002, deci în 21 de ani, populația aproape că s-a înjumătățit.

Focșaniul a rămas un oraș gol Foto: Facebook
Focșaniul a rămas un oraș gol Foto: Facebook

Focșani, un oraș falit 

În 2023, județul Vrancea trece cu greu peste pragul sărăciei. Anul trecut, Vrancea avea în 2022 un PIB de doar 14,8 miliarde de lei, iar în acest an nu va trece de 16,4 miliarde de lei. În zona urbană, străzile se golesc aproape complet seara, după ce toată lumea, în general angajată la stat, se retrage la propria casă, scrie romaniatv.net.

Focșani este reședința județului Vrancea, un oraș care a rămas falit, avertizează primarul Cristi Valentin Misăilă. Edilul susținea că majoritatea din Consiliu, formată din PNL-USR a respins pentru a treia oară bugetul orașului.

Ceartă aprinsă pe buget

În februarie, era o ceartă aprinsă pe buget. „Municipiul Focşani cred că este singurul municipiu din ţară care nu are buget aprobat. Dumnealor (majoritatea PNL-USR – n.red.) au blocat iarăşi bugetul unui întreg municipiu, blocaj care ne pune într-o mare dificultate cu privire la efectuarea plăţilor. Se apropie termenul de plată pentru obligaţii curente.

Vorbim de bursele pentru şcolari, de indemnizaţiile pentru persoane cu dizabilităţi, de viramente aferente fondului de salariu, neachitate, vorbim de utilităţi, de alimentele pentru Căminul pentru persoane vârstnice, de medicamente, toate acestea pentru că, odată depăşit termenul de 45 de zile de la data aprobării bugetului naţional, Finanţele Publice Vrancea nu ne mai asigură viramente din cotele defalcate şi impozitul pe venit.

Noi, în acest moment, efectuăm plăţi doar în baza încasărilor zilnice din impozite şi taxe locale plătite de cetăţeni şi de către agenţii economici. Sume care nu sunt foarte mari, între 150.000 şi 200.000 lei în medie zilnic. Gândiţi-vă doar atât: că pentru utilităţi, Primăria Municipiului Focşani are de efectuat plăţi în valoare de 1.360.000 lei. Deci ne-ar trebui opt-zece zile doar să încasăm impozite şi taxe pentru a achita aceste utilităţi. Şi riscăm să rămânem fără iluminat public, fără apă curentă şi agent termic la unităţi de învăţâmânt şi la toate celelalte unităţi subordonate”, spunea primarul. 

Cu cât a scăzut populația Focșaniului

Populația Focșaniului a scăzut dramatic în ultimele decenii. Față de anul 2002, deci în 20 de ani, populația aproape că s-a înjumătățit. Majoritatea oamenilor au plecat în Occident sau în București. 2022 –  67.000 de locuitori; 2011 –  79.000 de locuitori; 2002 – 102.000 de locuitori; 1992 – 101.000 de locuitori; 1977 –  56.000 de locuitori; 1966 –  35.000 de locuitori.

Lipsa banilor la bugetul local este cauzată inclusiv din cauza faptului că locuitorii aproape au golit orașul, din cauza locurilor de muncă, respectiv a unor perspective optimiste legale de îmbunătățirea nivelului de trai.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
William în Africa, 2024, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cati bani trebuie sa scoti pentru un sejur in bucovina (1) jpg
folie de aluminiu pe geamuri jpg
lacul colibita png
scotia1 png
accident dn1 suceava jpeg
litere freepik jpg
peco jpg
drobeta turnu severin shutterstock 1405462670 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net