Orașul scufundat din România. De ce a fost băgat sub ape de Nicolae Ceaușescu

Ultima actualizare:

Nicolae Ceaușescu a decis să sacrifice Orșova veche pentru a putea construi hidrocentrala de la Porțile de Fier. În prezent, ruinele pot fi observate atunci când acumularea de ape este golită. Pe atunci, locuitorii vechiului oraș au fost evacuați și nici măcar nu au reușit să-și ia toate obiectele cu ei.

Orșova veche Foto: arhivă Click!
Orșova veche Foto: arhivă Click!

Orșova veche, orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu

România se mândrește cu peisaje care îți taie respirația, dar și cu obiective turistice unice. De altfel, puțini sunt cei care știu că Orșova veche este orașul scufundat de Nicolae Ceaușescu în urmă cu peste 50 de ani.

În perioada 1964 - 1972, fostul dictator comunist a decis să sacrifice Orșova veche pentru a face hidrocentrala de la Porțile de Fier I, una dintre cele mai mari din Europa. Orașul încărcat cu o mare valoare istorică a fost scufundat de către Nicolae Ceaușescu, fără regrete.

De ce a scufundat Nicolae Ceaușescu Orșova Veche

Pentru realizarea hidrocentralei de la Porțile de Fier I, fostul președinte al României a lăsat ca mai multe așezări ale țării să fie ascunse sub ape. Printre acestea se numără insula Ada Kaleh, oraşul Orşova şi vechea comună Dubova.

Un lucru spectaculos este faptul că orașul Orșova Veche poate fi văzut doar atunci când lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit. Acesta a fost zărit ultima dată în urmă cu aproximativ 9 ani. 

Ruinele se pot vedea când lacul este golit 

O mare parte a istoriei senzaționale din Orșova Veche s-a pierdut în urmă cu foarte mulți ani, când orașul a ajuns sub ape. Orașul a fost construit pe locul castrului roman „Dierna”. Ruinele care au rezistat sub apă se pot vedea doar când lacul este golit aproape în totalitate.

Conform istoricilor, Orșova Veche era un oraș cu oameni ce aveau o situație financiară bună în urmă cu patru secole. În interiorul așezării existau hanuri, băi, grădini sau prăvălii. De asemenea, se spune că Tudor Vladimirescu s-a pregătit în Orșova Veche pentru Revoluția de la 1821, fiind locul în care s-au instalat revoluționarii. Orașul scufundat de ape poate fi văzut foarte rar, deoarece lacul de acumulare de la Porțile de Fier I este golit la o distanță de câțiva ani.

Locuitorii din Orșova s-au trezit mutați peste noapte 

În urma deciziei luate de Nicolae Ceaușescu, locuitorii din Orșova Veche s-au trezit mutați peste noapte. De astfel, orașul era unul înfloritor la vremea respectivă, iar puțini s-au așteptat că fostul dictator comunist ar putea face una ca asta unei așezări cu o astlfel de istorie spectaculoasă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
florin nita romania euro 2024 facebook jpg
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton  sursa foto   GettyImages jpg
cenusa jpg
plante care elimina energia negativa din casa jpg
netflix pixabay png
Iancu de Hunedoara png
tren deraiat 08, foto ISU Teleorman
titanic adobestock jpg
FotoJet (1) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net