Pandemia a schimbat „relația” românilor cu săpunul. Ce poveste interesantă are acest produs de igienă!

Ultima actualizare:

    Microbii mor dacă ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secundeFoto: Pixabay
Microbii mor dacă ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secundeFoto: Pixabay

Înainte de pandemie, românii se spălau pe mâini, în medie, de 3-4 ori pe zi. Din martie anul trecut, săpunul și dezinfectantul au devenit armele cele mai puternice împotriva virusului care ne-a schimbat viața. Frecvența spălării mâinilor s-a dublat, arată un studiu de piață realizat de Unilever. Dacă tot ne-am „împrietenit” așa mult cu el, haideți să-l cunoaștem mai bine!

Cu ce se spălau oamenii în urmă cu mii de ani

Cea mai veche atestare istorică despre fabricarea săpunului datează din anul 2800 înaintea erei noastre și provine din vechiul Babilon, pecizează Adevărul. Se făcea, inițial, din grăsime animală și cenușă. O altă atestare ce datează din anul 1500 Î.Hr. arată că săpunul se făcea din uleiuri și săruri alcaline. Denumirea de „săpun” provine de la Muntele Samo, din Roma antică. Acolo, după ce sacrificau animalele, grăsimea lor se amesteca accidental cu cenușă, iar când ploua, acest amestec curgea spre râu. Femeile care spălau rufe observau că apa astfel „îmbogățită” le curăța mai bine. În timp, săpunul s-a modernizat, s-a perfecționat, îl găsim sub diferse forme, are parfum și proprietăți uimitoare - antibacteriene, hidratante.

Este cel mai recomandat produs acum, în pandemie. Medicii și epidemiologii susțin că doar prin spălarea mâinilor cu săpun timp de 20 de secunde putem distruge virusurile și bacteriile. „Unii microbi au un înveliș protector, format din două straturi de molecule grase. Săpunul poate ajuta la distrugerea acestui strat protector exterior, eliminând acești microbi împreună cu orice alte uleiuri și resturi care sunt prezente pe mâinile noastre”, explică reprezentanții Lifebuoy, săpun cu o istorie de 125 de ani, lansat inițial în Marea Britanie și Irlanda, într-un moment în care epidemiile de tifos, variolă, holeră și difterie erau o amenințare constantă.

Acum am ajuns să ne spălăm pe mâini de 8 ori pe zi

În decembrie 2020, specialiștii Unilever au realizat un sondaj pe un eșantion de 800 de respondenți, urmărind să afle cum s-a schimbat relația românilor cu săpunul, în pandemie. Ei bine, dacă înainte oamenii se spălau pe mâini de 3-4 ori pe zi, în 2020 frecvența spălărilor a crescut la 8. De asemenea, dacă înainte nu mulți foloseau dezinfectantul de mâini, acum acest produs nu ne lipsește din geantă. Peste 50% dintre români îl folosesc de 1-5 ori pe zi. Situațiile în care apelează la el sunt: când merg la cumpărături, după ce au atins mânerul unei uși dintr-un spațiu public, după ce au folosit mijloace de transport în comun și după ce dau mâna cu cineva.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
Manastirea Cernica FOTO Shutterstock
casa florilor jpg
dus jpg
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net